Руският независим вестник "Новая газета" съобщи, че няма да излиза

...
Руският независим вестник "Новая газета" съобщи, че няма да излиза
Коментари Харесай

Как допуснахме две войни наведнъж? Новая газета беше принудена да затвори врати

Руският самостоятелен вестник "Новая газета " заяви, че няма да излиза до края на войната в Украйна. Решението се отнася до всички платформи, посредством които изданието беше налично - обществените мрежи, уеб страницата и хартиеното издание на вестника.

Часове по-рано медията получи второ подред предизвестие от съветския медиен регулатор Роскомнадзор. В него се показват оповестени текстове, които са в несъгласие с съветското законодателство.

След второ предизвестие Роскомнадзор има право да изиска лишаване на медийния лиценз на Новая газета.

Главният редактор на Новая газета е Дмитрий Муратов, който през 2021 година получи Нобеловата премия за мир. Преди дни той заяви, че, а парите ще даде за филантропични потребности на Украйна.

В понеделник Муратов написа писмо до клиентите на Новая газета. В него се споделя: "Ние с вас издържахме 34 дни в изискванията на "специална интервенция ", в изискванията на военна цензура. (...) Опитвахме се да разберем по какъв начин нашият народ позволи две войни едновременно - хищническата в Украйна и съвсем гражданската в Русия, у нас у дома. Ние дружно преживяхме най-трагичните дни в нашата история. Нямаше по какъв начин това да мине безследно ".

След като Русия атакува Украйна на 24 февруари съветските управляващи блокираха голям брой медии, измежду които Радио Свободна Европа, Дойче веле, Би Би Си, "Медуза ". След като беше блокирана, телевизия "Дъжд " (Дождь) заяви, че приключва работа, Радио "Ехото на Москва " взе решение за закриването си.

Срещу няколко публицисти започнаха наказателни каузи по новия закон, който планува затвор за подправени вести, свързани с войната. Под "фалшиви вести " съветските управляващи схващат определянето на войната като "война " и съобщаването на данни за хода на военните дейности, в случай че те не са публични съветски известия.

След като Русия атакува Украйна, Новая газета остана една от дребното функциониращи медии, които се намират отвън контрола на Кремъл. Редакцията отчасти се съгласи с съветската цензура и спря да назовава войната - война, само че продължи да разгласява свободни репортажи от зоните на военните дейности.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР