Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров очаква от

...
Руският министър на промишлеността и търговията Денис Мантуров очаква от
Коментари Харесай

Газът през Турски поток у нас тръгва на 1 януари

Руският министър на индустрията и търговията Денис Мантуров чака от 1 януари следващата година по газопровода „ Турски поток “ да тръгнат първите доставки на синьо гориво. Газопроводът към този момент ще се назовава "Балкански поток ". Енергийният министър на България Теменужка Петкова съобщи, че се поставят старания за създаване в период на тръбопровода от границата ни с Турция до Сърбия.

Двамата оповестиха упованията си на конференция след приключилата в резиденция "Евксиноград " край Варна. В морския град се състоя съвещание на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо съдействие.

До 1-ви януари 2020 година България би трябвало да построи нужната инфраструктура от турско-българската граница до сръбската и да тръгне газ по газопровода.

Министър Теменужка Петкова дефинира смисъла на плана „ Турски поток “ като стратегическо.

„ Този план е от извънредно значимо значение освен за България, само че и за целия район и по тази причина ние назоваваме този план „ Балкански поток “. Всички наши дейности, свързани с реализацията на този план, са напълно съобразени с европейското законодателство, с условията на Европейски Съюз, на третия либерализационен пакет, тъй че вървим напред “.

Що се отнася до плана АЕЦ „ Белене “ и двете страни бяха безапелационни, че без присъединяване на „ Росатом “ той е невероятно да се осъществя, без значение кой ще бъде определен след приключването на състезанието.

Удължаването на периода за употреба на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е приоритет на държавното управление, който се осъществя сполучливо, заявява министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

„ Както знаете през 2017 година Агенцията за нуклеарно контролиране удължи живота на пети блок на АЕЦ „ Козлодуй “, в този момент следва, чакаме при започване на месец октомври, да бъде продължен животът и на шести блок на АЕЦ „ Козлодуй “ на база на всичките действия, които бяха осъществени с нашите сътрудници от „ Росатом “. По закон е 10 години, срокът е продължен до 60 години, само че по закон може да бъде удължена лицензията на всеки 10 години “, сподели Петкова.

Мантуров на собствен ред чака от 1 януари следващата година по газопровода „ Турски поток “ да тръгнат първите доставки на синьо гориво. Теменужка Петкова съобщи, че се поставят старания за създаване в период на тръбопровода от границата ни с Турция до Сърбия.

По думите на министър Петкова близо 6% от външноикономическият оборот на страната ни е с Русия. Като перспективни за вложителите, както от Република България, по този начин и от Руската федерация бяха обрисувани области като енергетика, индустрия, селско стопанство, съоръжение и технологии за хранителната индустрия, туризъм, инфраструктурни планове и други. По време на провелия се бизнес конгрес, проведен от Изпълнителната организация за дребни и междинни предприятия, бе очебийно, че връзките сред фирмите от двете страни следва да бъдат засилени.

В региона на туризма съдействието сред Република България и Руската федерация бе позитивно оценено. Договорено бе разширението на взаимната работа сред районните туристически организации и компании. По отношение на селското стопанство страните поеха ангажимент за продължение на съдействието в региона на отглеждането на животни, растениевъдството, аквакултурите и други. По време на комисията бе разисквана и опцията за определяне на нова фериботна линия сред в Черно море.

По време на комисията бяха подписани меморандум за съдействие сред „ Интер експо център България “ и изложбено обединяване „ Рестек “, както и съглашение за съдействие сред „ Техноинженеринг груп България “ и Инженерна компания „ Интерблок “ Русия.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР