Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал указ, според

...
Руският министър на отбраната Сергей Шойгу е подписал указ, според
Коментари Харесай

Шойгу нареди руските доброволчески отряди да подпишат договори с МО. Пригожин отказа да го направи

Руският министър на защитата Сергей Шойгу е подписал декрет, съгласно който всички " доброволчески отряди " би трябвало да подпишат контракт с Министерството на защитата до 1 юли. Това се оповестява на уеб страницата на ведомството.

В указа не се прецизира за кои отряди става дума, само че министерството нееднократно е споменавало като " доброволци " бойците на частната наемническа група " Вагнер ", която се счита за най-големият от тях - общо към 40.

Нейният създател Евгений Пригожин незабавно отвърна, че " няма да подписва никакви контракти с Шойгу ". Той нееднократно обществено е подлагал на критика съветското военно министерство и персонално Шойгу. През първите месеци на 2023 година Пригожин неведнъж го упрекна, че отхвърля да подреди да бъдат изпратени нови муниции за " Вагнер ". Сега той влиза в ново опълчване.

Според зам.-министъра на защитата Николай Панков решението за тези контракти ще даде на доброволните отряди нужния юридически статут и ще разшири опцията за окомплектоване на отрядите както с военнослужещи, по този начин и с " доброволци ".

В същото време обособените " доброволци " имат опция да подписват самостоятелни контракти както с подразделенията, по този начин и непосредствено с МО.

" Сключването на контракти от страна на жителите с страната значи на първо място разширение на ограниченията за обществена отбрана и поддръжка, открити от страната, към тях и техните фамилии ", сподели Панков.

Той обаче не уточни за какво министерството е решило в този момент - повече от 15 месеца след началото на съветската инвазия - да принуди доброволците да подписват контракти непосредствено с страната.

Пригожин обаче незабавно направи изказване, в което отхвърля да направи това и отбелязва, че " Вагнер " към този момент координира дейностите си с командирите на съветските въоръжени сили и е високо ефикасна конструкция, изиграла значима роля в нахлуването на Русия в Украйна.

" За страдание, множеството военни елементи не разполагат с такава успеваемост и това се дължи точно на обстоятелството, че Шойгу не е в положение да ръководи вярно военните формирования ", сподели той.

" Какво може да се случи след тази заповед - няма да ни дадат оръжия и муниции - ще го разберем, както се споделя, когато гръм удари, ще дойдат и ще донесат оръжия и муниции с молба за " помощ ", добави той.

Министерството на защитата в Москва към този момент не е дало отговор незабавно на мненията му.

Честите офанзиви на Пригожин към висши съветски чиновници и военни се трансфораха в нещо като негова запазена марка, което докара до догатки, че той има политически упоритости, които биха могли да включват даже да провокира президента Владимир Путин .

62-годишният предприемач е бил негов непосредствен помощник и по тази причина носи прозвището Готвача на Путин. Указът идва на фона на засилващата се обществена битка сред Пригожин и Шойгу, който подлага на критика постоянно и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за слабото показване на Русия във войната. Точно сега тече конфраофанзива на украинските сили и съветските позиции отслабват.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР