Руският министър на енергетиката Александър Новак потвърди намерението на страната

...
Руският министър на енергетиката Александър Новак потвърди намерението на страната
Коментари Харесай

„Росатом“ открива филиал в Саудитска Арабия


Руският министър на енергетиката Александър Новак удостовери желанието на страната интензивно да си сътрудничи със Саудитска Арабия по планове в областта на мирното потребление на атомните технологии и разгласи откриването на филиал на „ Русатом Оверсиз “ в Рияд. Това се случи по време на шестото съвещание на взаимната междуправителствена руско-саудитска комисия по търговско-икономическо и научно-техническо съдействие, което се организира на 10 юни в Москва.

„ Русатом Оверсиз “ (част от съветската корпорация „ Росатом “) дава отговор за разпространение на интегрирани оферти за създаване на АЕЦ с огромна и дребна мощ и на Центрове за нуклеарна просвета и технологии на интернационалните пазари.

„ Откриването на посланичество на съветската компания в Рияд е значима стъпка за развиването на руско-саудитските връзки в областта на атомната енергетика “, съобщи Новак. По думите му наличието на „ Росатом “ в Кралството ще обезпечи дейно взаимоотношение с локалните държавни органи и частните компании в границите на конкурентен разговор за осъществяване на плана за създаване на първата АЕЦ на територията на Саудитска Арабия.

„ Работим със саудитската страна по необятен дневен ред, обвързван освен с присъединяване в конкурентната процедура по плана за АЕЦ с огромна мощ, само че и с редица перспективни посоки – обсъждаме съдействието в региона на строителство на реактори с дребна и междинна мощ, горивния цикъл, в областта на подготовката на фрагменти за националната нуклеарна стратегия на Саудитска Арабия и развиването на атомната ѝ инфраструктура. Особено внимание отделяме на работата със саудитските промишлени предприятия и научно-образователни институти, защото съветската страна вижда огромен капацитет за присъединяване им в реализирането на нуклеарната енергийна стратегия на Саудитска Арабия “, добави Евгений Пакерманов, президент на „ Русатом Оверсиз “.

От октомври 2017 година „ Росатом “ взе участие в конкурентен разговор за създаване на първата АЕЦ в Саудитска Арабия. Два месеца по-късно съветската корпорация и Научният център по атомна и възобновима сила на крал Абдула (K.A.CARE) подписаха пътна карта за съдействие в областта на мирното потребление на атомна сила. Тя включва редица стъпки за реализиране на програмата за съдействие, контрактувана през октомври 2017 година в Москва по време на визитата на краля на Саудитска Арабия Салман бин Абдулазиз ал Сауд в Русия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР