Руският милиардер Владислав Доронин живее в къща, наподобяваща космически кораб.

...
Руският милиардер Владислав Доронин живее в къща, наподобяваща космически кораб.
Коментари Харесай

Къща кораб „акостира” на минути от центъра на Пловдив

Руският милиардер Владислав Доронин живее в къща, наподобяваща галактически транспортен съд. Скрита в горите край Москва, тя впечатлява с истинската си форма и пропорции.

Нещо сходно не може да се види по нашите ширини, споделят познавачи под тепетата. Само че обстоятелствата приказват друго.

---------------------------------------------------

На броени минути от центъра на Пловдив, в квартал „ Остромила”, е дебаркирал същински морски транспортен съд. Необичайната форма на постройката е съвсем като на кораб, а огромна част от фасадите са изпълнени с редкия кортен - патинираща стомана с нараснала резистентност против атмосферна разяждане. Виждали сме сходна архитектура в Холандия, само че не и по нашите ширини, разясняват шедьовъра пловдивски архитекти.



Архитектите, основали този материал за фасада, се пробват да употребяват неговия последователно изменящ се от черно-кафяв към кафяво-виолетов цвят, с цел да подчертаят контраста на цветовете и материалите. Кортеновата стомана (Cor-Ten) се появява в Съединени американски щати

през 30-те години на предишния век.

Първоначално от нея произвеждали железопътните вагони, които не е можело да бъдат третирани с антикорозионни покрития. Използвали ги за превозване на въглища.



През 60-те години я употребявали за построяването на първата постройка - централата на машиностроителната компания John Deer в Илинойс. По създание това е стомана с нараснала резистентност против атмосферна разяждане. В процеса на производството й в течната стомана се прибавят детайли като фосфор, мед, хром, никел, молибден, с които се покачва устойчивостта й. Цветът на патината може да бъде

от светлооранжев, през светлокафяв,

до доста тъмнокафяв с лилав нюанс съгласно времето и изискванията на експозиция на структурата. Със състаряването си материалът Cor-Ten стартира да наподобява архитектурно още по-добре, а това качество е изключително значимо за приложението му в строителството. Използването на материала Cor-Ten като обшивка на здания

изисква чиста и равномерна повърхнина,

която да способства за появяването на естетически добре изглеждаща патина. Това изискване изисква от екипа, който се занимава с фасадата, извънредно деликатно да проектира характерните елементи като рамките на прозорците и парапетите. Крайният артикул, без значение дали е под формата I, или U профили, или на ламаринa и детайли за фасади, съставлява градивно валцована стомана с намалена, може да се каже, даже спряна разяждане. Дългосрочните атмосферни тествания, реализирани в интервала 1970-1995 година, потвърждават, че след 20 години загубата на корозията е към 100 um (при добре проветрявани площи), т.е. към 5 um. г-1. С тази корозивна скорост срокът на валидност на ламарина с дебелина 3 мм е най-малко 100 години.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР