Руският кораб „Янтар“, за който се твърди, че изпълнява шпионска

...
Руският кораб „Янтар“, за който се твърди, че изпълнява шпионска
Коментари Харесай

Тайнственият руски шпионски кораб „Янтар“ се появи край американския бряг

Руският транспортен съд „ Янтар “, за който се твърди, че извършва шпионска задача, беше наоколо до американския бряг. Това разкриват обществени източници на разузнаването, оповестява „ Форбс “.

Според данните от следенето на придвижването, съдът на съветските военноморски сили е напуснал родното пристанище преди месец и е липсващ от обществените средства за следене. Внезапно в петък той още веднъж се е появил на радарите в Карибско море.

Това ненадейно появяване на кораба толкоз надалеч от родината е много извънредно.

Преди време той притегли вниманието върху себе си с това, че плаваше в непосредствена покрай подводните кабели, които служат за обезпечаване на интернет по целия свят, а също и за връзка на военните.

„ Янтар “ е обект на необикновен интерес от страна на западните военни. Според военноморските офицери, осведомени със обстановката, той е обвинен, че слага подслушващи устройства на подводните връзки.

Корабът се набива на очи, тъй като е особено оборудван за подобен вид задачи и има най-малко три обособени системи за водене на подводна война. Той може да пусне дълбоководни подводници и има две обособени системи за дистанционно управление.

Каква тъкмо е задачата на „ Янтар “ не е обществено известно. Руските военноморски сили го разказват като „ океанографски проучвателен съд “. Той е под командването на Главната дирекция за дълбоководно изследване. Тя се намира в секретната съветска арктическа база „ Оления Губа “.

„ Янтар “ дойде в Тринидад и Тобаго в петък и си потегли в неделя. Следващата му дестинация е незнайна. Преди това местоположението ѝ беше очевидно на Автоматичната идентификационна система. Тъй като официално се води проучвателен транспортен съд, „ Янтар “ афишира своето местонахождение в системата, с цел да избегне възможни конфликти.

В случая, обаче, наподобява е изключила връзката си със системата за по-голямата част от пътуването си.

Пътят от арктическата база до Карибско море е към 9300 км. Със скорост от 14,5 възела корабът би трябвало да стигне за две седмици. Въпреки това му лишило цялостен месец. Затова се допуска, че задачата му е била да търси нещо несъмнено.

Превод и редакция: БЛИЦ

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР