Руският химик Вил Мирзаянов Руският химик Вил Мирзаянов, помогнал за

...
Руският химик Вил Мирзаянов Руският химик Вил Мирзаянов, помогнал за
Коментари Харесай

Създателят на Новичок“: Само Русия може да стои зад отравянето във Великобритания


Руският химик Вил Мирзаянов

Руският химик Вил Мирзаянов, оказал помощ за основаването на руското нервнопаралитично вещество, с което бе токсичен някогашният съветски двоен сътрудник Сергей Скрипал, съобщи, че единствено съветското държавно управление може да е направило офанзивата с такова смъртоносно и усъвършенствано токсично вещество, съобщи Ройтерс.

Мирзаянов, който е на 83 години, няма никакви подозрения, че виновен е съветският президент Владимир Путин предвид на това, че по думите му Русия държи под непоколебим надзор своите ресурси от веществото Новичок и само страна може да го трансформира в оръжие.

" Фактът, че Кремъл, сходно на всички нарушители, непрестанно отхвърля, не значи нищо ", сподели Мирзаянов от вкъщи си в Принстън, щата Ню Джърси, където живее в заточение повече от 20 години.

Сергей Скрипал, някогашен съветски шпионин, издал на английското разузнаване десетки съветски сътрудници, и щерка му се борят за живота си, откакто на 4 март бяха открити припаднали на скамейка, в следствие съгласно английските управляващи на отравяне с Новичок.

В понеделник английският министър председател Тереза Мей съобщи, че е " доста евентуално " Путин да стои зад офанзивата, обвиняване, което Русия отхвърля.

Вчера Мей сложи на Русия ултиматум до среднощ, с цел да изясни по какъв начин веществото се е озовало в южния британски град Солсбъри.

Руските управляващи окачествиха английските изказвания като " цирково шоу ". Според Москва Англия не е показала никакви съответни доказателства, че съветската страна е забъркана, отказала е да показа с съветски учени техническа информация за отравянето и има за цел да злепостави Русия преди семейството на международното състезание по футбол.

Мирзаянов съобщи, че години наред е тествал и подобрявал Новичок - наименование, което било обещано на група химически оръжия, основани скрито в края на Студената война. Това оръжие е над 10 пъти по-мощно от по-известния Ви Екс (VX|, различен нервнопаралитичен сътрудник.

В резултат на програмата били създадени тонове от веществото, сподели той, което Русия по този начин и не била признала.

" Новичок беше основан, проучен, пробван и създаван в много тонове само в Русия. Никой в света не знаеше за това ", сподели Мирзаянов в изявление, обещано в предградието на към 50 км югозападно от Ню Йорк.

В началото на 90-те години, когато страните по света почнали да подписват Конвенцията за възбрана на химическите оръжия, Мирзаянов се разгневил, че Русия крие съществуването на Новичок.

Той бил уволнен и пратен в пандиза, откакто изложил подробна информация за новото потомство химически оръжия в публикация за вестник, въпреки че след това обвиняванията против него били свалени под натиска на западни представители,

Преместил се в Съединени американски щати, където разгласил книга за това, което знаел за тайната стратегия на Русия за химическо оръжие от времето на Студената война.

В нея взели участие сред 30 000 и 40 000 души, в това число 1000, които работели съответно по Новичок, само че мнозина не знаели за същинската същина на програмата.

Веществото може да бъде получено посредством разбъркване на безвредни съставки. Това улеснило Русия в производството на материалите за Новичок под прикритието на произвеждане на химикали за земеделието, сподели той.

Веществото поразява нервната система, блокира дишането и провокира невъобразима болежка, съобщи Мирзаянов, който бил виждал безчет опитни животни, в това число мишки, плъхове и кучета, подложени на отровата.

" Това е мъчение ", сподели той. " Напълно нелечимо е. "

Мирзаянов съобщи, че Путин евентуално е употребявал предизвикващото болежка отровно вещество, с цел да изплаши други дисиденти и те да мълчат.

" Бях шокиран ", сподели той. " И в най-лошите си сънища не съм си представял, че това химическо оръжие, създадено с мое присъединяване, ще бъде употребявано като терористично оръжие. "
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР