Руският фондов пазар се потопи в понеделник, тъй като страховете

...
Руският фондов пазар се потопи в понеделник, тъй като страховете
Коментари Харесай

Конфликтът в Украйна удари руските финансови пазари

Руският фондов пазар се потопи в понеделник, защото страховете от войната провокираха солидна ликвидация. Това докара до изтриването на десетки милиарди долари пазарна капитализация на водещите компании в страната, оповестява Financial Times.

Рублата доближи най-ниската си стойност от 14 месеца по отношение на $, което накара централната банка да се намеси. Тя спря постоянните си покупки на задгранична валута, с цел да поддържа и стабилизира рублата. " Банката на Русия реши да не купува задгранична валута на вътрешния пазар. Това решение беше взето за понижаване на волатилността на финансовите пазари ", се споделя в публично изказване.

Московският борсов показател Moex се намали с повече от 5.5%, като загубите му от началото на годината доближиха близо 15%. Евентуалните наказания, които може да бъдат наложени на Русия, ако нападне Украйна, накараха разнообразни вложители да продадат съветските си активи.
Това не е краят на спада
Според Андерс Аслунд, който е ръководител на Международния съвещателен съвет към Центъра за обществени и стопански проучвания, пазарите ще продължат да падат. " Досега съветският борсов показател на RTS в щатски долари падна единствено с 27% от най-високото си равнище на 27 октомври, преди Путин да стартира да заплашва Украйна ", съобщи в своя обява в обществената мрежа Twitter Аслунд. " Има доста повече благоприятни условия за намаляване. През 2008 година той спадна с 80% от май до октомври (войната в Грузия + международна финансова криза) ", прибавя той.
Реклама
Руските облигации и валута в този момент са извънредно евтини, само че вложителите се приготвят за опцията от по-строги западни наказания. Един сходен вид е възбрана за търговия с съветски облигации на вторичния пазар, което би оставило огромен брой вложители с активи в рубли, съгласно Виктор Сабо, управител на фондове за разрастващи се пазари в Aberdeen Standard Investments. " Русия има най-хубавата икономическа политика, която може да се откри в разрастващите се пазари ", сподели той. " Но в случай че нещата се развият не по метода, който е най-благоприятен за Русия, ще бъде доста сложен диалог с клиенти, в случай че сте хванати в капан ", прибавя Сабо.

Със задълбочаването на рецесията, вниманието на пазарите и западните политици се насочва към вероятните енергийни последствия за Европа, която получава към половината от доставките си на природен газ от Русия. Именно заради тази причина се усилват и опасенията, че Кремъл може да отговори на евентуални наказания, като спре износа на газ. Резултатът би бил енергиен потрес за континента, който към този момент е заседнал в енергийна рецесия и изпитва усложнения от покачващите се цени на естествените запаси.

Русия е струпала към 100 хиляди бойци на беларуската граница с Украйна, до момента в който насочва необятни претенции за сигурност към Съединени американски щати и НАТО. Евроатлантическата организация съобщи в понеделник, че слага военни сили в подготвеност и укрепва Източна Европа с повече кораби и бойни самолети. Министерството на защитата на Съединени американски щати заяви, че към 8500 американски бойци са били приведени в нараснала подготвеност и чакат заповеди за разполагане в района, в случай че Русия нахлуе в Украйна.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Тема Пазари
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР