Руският енергиен гигант Газпром настоява за потвърждаване размера на дълга

...
Руският енергиен гигант Газпром настоява за потвърждаване размера на дълга
Коментари Харесай

Газпром иска потвърждаване дълга на Молдова

Руският енергиен колос " Газпром " упорства за потвърждаване размера на дълга на Молдова за доставен газ, оповестява " Интерфакс ".

По този метод компанията разяснява изказването на молдовското министерство на енергетиката за  одита на историческия дълг на   " Молдовагаз ".

" Трябва да се означи, че одиторският отчет не мина утвърждението на Надзорния съвет на " Молдовагаз " , както е планувано в споразуменията сред " Газпром " и държавното управление на Молдова. Одиторът и изискванията на търга за закупуване на услугите му бяха избрани едностранно от молдовската страна без съглашение с Газпром и Молдовагаз, напомнят от съветската компания.

" Заключенията на инспектора не могат по никакъв метод да повлияят на размера и валидността на посочения дълг, изключително откакто той е доказан в документите, постоянно подписвани от " Газпром " и " Молдовагаз ", и в съответните решения на интернационалния арбитраж ", декларират от компанията. " Газпром " изрично не е склонен с изказванията на молдовската страна и има намерение да продължи да пази правата си по всички вероятни способи ", обобщава съветският тръст.

По-рано в сряда беше обявено, че държавното управление на Молдова се е съгласило да заплати единствено $8,6 милиона като дълг на републиката за газ към Газпром. Това съобщи министърът на енергетиката на Молдова Виктор Пърликов, представяйки резултатите от одита на дълга на " Молдовагаз " към съветския тръст.

" Това е резултат от по-сложни калкулации, свързани както с дълга, по този начин и с претенциите, които можем да предявим към " Газпром ", изясни Пърликов сумата от 8,6 млн. $.

Размерът на недокументираните задължения , съгласно него, е 276 милиона $.

Дългът на Молдова за газ се трансформира в противоречива тематика във връзка с Молдова и Газпром през 2021 година Руската компания счита, че дългът на Молдова за газ е 709 милиона $, от които самият дълг е 433 милиона $, а останалата част е наказателна клауза за забавени заплащания.
 Президентът на Молдова: Не изискуем 800 млн. $ на
Президентът на Молдова: Не изискуем 800 млн. $ на " Газпром "

Според Сметната палата на Молдова дългът е 590.8 млн. $

Припомняме, че по-рано този месец, президентът на Молдова Мая Санду разгласи, че инспекцията на интернационалната одиторска компания, наета от държавното управление ѝ, не удостоверява то да дължи 800 милиона $ на " Газпром ".

Според президента молдовските управляващи са отхвърлили предлагането да подпишат контракт с съветската холдингова компания за погашение на сходен дълг, тъй като по думите ѝ това били извънредно доста пари.

" Искаше им се бързо да ни излъжат ", съобщи Мая Санду пред молдовски вестник.

Официалният представител на " Газпром " Сергей Куприянов оповестил, че дългът е 433 млн. $, само че като се вземат поради и забавените заплащания, то общата сума доближава 709 млн. $.
 Молдова обмисля да съди
Молдова обмисля да съди " Газпром "

Заради внезапно понижаване на доставките на природен газ

По данни на Сметната палата на Молдова, която също е направила своя инспекция и е написала одитен отчет, дългът е 590.8 млн. $. До този миг сумата от 800 млн. $, за която през днешния ден заприказва Санду, не е била споменавана.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР