Руските власти могат да ограничат вноса на чешки продукти, по-специално

...
Руските власти могат да ограничат вноса на чешки продукти, по-специално
Коментари Харесай

След шпионския скандал: Русия може да ограничи вноса на чешка бира

Руските управляващи могат да лимитират вноса на чешки артикули, по-специално - бира. Подобна мярка се преглежда от Москва като един от разновидностите за несъразмерен отговор на експулсирането на огромен брой съветски дипломати от Прага, написа вестник „ Комерсантъ “.

По отношение на други страни, последвали образеца на Чехия - Словакия, Латвия, Литва и Естония - Москва към този момент даде обещание реципрочно експулсиране. Такава орис сполетя и петима полски дипломати в петък: те се прибират вкъщи, тъй като Варшава преди този момент беше оповестила експулсирането на трима руснаци. В случая ставаше дума за взаимност не с Чехия, а със Съединени американски щати, които също упрекват Москва във „ враждебна активност “.

Сега съветските управляващи обмислят опцията за въвеждане на асиметрични наказания против Чешката република, а точно, ограничавания върху вноса на редица чешки артикули. Според източници от държавните структури на Руската федерация, които са осведомени с разискването на въпроса, „ може да се наложи Москва да прибегне до стопански наказания “.

Един от източниците на „ Комерсантъ “ е сигурен, че чешката бира ще бъде неразрешена. Вносът на пивото в Руската федерация през 2020 година възлиза на повече от 38 милиона $, а предходната година тази цифра се е нараснала с съвсем 10% спрямо 2019 година

Директорът на Центъра за проучване на федералните и районните алкохолни пазари (CIFRRA) Вадим Дробиз счита вероятната възбрана за импорт на бира от Чехия за алегорична мярка. Според него сега оборотът на бира и бирени питиета в Русия е 8 милиарда литра, от които единствено 5% се внасят в страната. В общия размер на вноса делът на Чешката република е към 10% в натура, или 40 милиона литра годишно, сподели специалистът. Според него този артикул става по-скъп при търговията на дребно заради съмненията в обменния курс. „ Напитките, създадени в Чешката република, се употребяват постоянно или понякога с по-малко от 2 милиона души ”, показва Вадим Дробиз пред „ Комерсантъ “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР