Руските сили започват да се изтеглят от ядрената централа Чернобил,

...
Руските сили започват да се изтеглят от ядрената централа Чернобил,
Коментари Харесай

Американски представител: Руските сили започват да се изтеглят от АЕЦ „Чернобил“

Руските сили стартират да се изтеглят от нуклеарната централа Чернобил , върху която те поеха надзор в първия ден на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари. Това съобщи поискал да резервира анонимност върховен американски представител , съобщи Франс прес.

" Руската войска стартира да се изтегля и от летището Гостомел , северозападно от Киев. Чернобил е другата зона, от която съветските сили стартират да се препозиционират, като напущат Чернобил, с цел да отидат в Беларус ", сподели американският представител. " Мисля, че те си потеглят, само че не мога да ви кажа дали са си тръгнали всичките ", добави той.

Международната организация за атомна сила престана от 9 март да получава непосредствено данни от Чернобил. В неделя тя изрази безпокойствие от неналичието на ротация на личния състав в централата от 20 март насам.

В Чернобил няма настоящи реактори. Последният от трите настоящи реактора след гърмежа в реактор номер четири през 1986 година, бе закрит през 2000 година Самият реактор номер 4 е под двоен саркофаг, като вторият, който е доста по-модерен, бе открит пред 2019 година, напомня организацията.

Военното летище " Антонов " в Гостомел беше атакувано от съветските сили на 25 февруари, ден след началото на съветската инвазия. 

Говорителят на Пентагона Джон Кърби съобщи през вчерашния ден, че минимум 20 % от съветските сили, чието придвижване към Киев беше възпрепятствано от украинската опозиция, стартират да се препозиционират по посока на Беларус . " Смятаме, че те се препозиционират в Беларус. Не знаем точния брой, само че това е наша предварителна оценка ", съобщи Кърби през вчерашния ден.

Той обаче акцентира, че нито една от съветските елементи както наподобява не напуща покрайнините на Украйна. " Това не е подробност. Ако руснаците бяха съществени по отношение на деескалацията, тъй като това настояват те, те щяха да изпратят съветските елементи вкъщи, само че те не вършат това ", сподели Кърби.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР