Руските сили контролират около 70 процента от град Бахмут, но

...
Руските сили контролират около 70 процента от град Бахмут, но
Коментари Харесай

Пригожин до Шойгу: 70% от Бахмут е руски, но Киев планира голямо настъпление

Руските сили управляват към 70 % от град Бахмут, само че украинската войска възнамерява широкомащабно нахлуване, съобщи шефът на съветската наемническа компания " Вагнер " Евгений Пригожин в писмо до съветския министър на защитата Сергей Шойгу, предадоха ТАСС и Ройтерс.

В писмото, оповестено от пресслужбата на Пригожин, той споделя, че настъплението, целящо да откъсне силите на " Вагнер " от главната част от съветските войски в Източна Украйна, е планувано за края на март или началото на април.

Пригожин упорства Шойгу да вземе всички нужни ограничения, с цел да предотврати това, което по думите му може да докара до " негативни последствия " за военните старания на Русия в Украйна.

Още 1 милиард евро от Европейски Съюз и 350 млн. $ от Съединени американски щати за Украйна

Брюксел и Вашингтон отпускат още средства на Киев като военна помощ, оповестиха международните организации.

Европейският съюз ще отпусне 2 милиарда евро, с цел да достави на Киев 1 милион артилерийски боеприпаса, от които Украйна обезверено се нуждае за противопоставяне на настъплението на съветските войски, и с цел да извърши взаимни покупки за да попълни запасите си, съобщи Франс прес.

" Дадохме началния сигнал за съответни ограничения ", разгласи през днешния ден в Брюксел немският министър на защитата Борис Писториус. " Тръгваме по нов път на взаимни покупки ", акцентира той по време на среща с сътрудниците си от Европейски Съюз и външните министри на 27-те страни членки.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба, който взе участие в срещата по видеоконферентна връзка, приветства това съглашение. " Повече артилерийски муниции за Украйна допустимо най-скоро. Това беше главната цел ", написа той в Туитър. Това изпитание на Европейски Съюз ще " укрепи качествата на Украйна на бойното поле ", разяснява той.

Споразумението, което би трябвало да бъде показано за утвърждение на водачите на 27-те страни членки на Европейски Съюз на среща на върха на държавните глави и държавни ръководители в четвъртък и петък, пристигна в отговор на незабавния апел, насочен на 9 март от украинския президент Володимир Зеленски, защото неговите войски лимитират огневата си мощност, заради липса на муниции.

Киев приветства през днешния ден отпущането на 2 милиарда евро от Европейски Съюз за закупуване и доставка на артилерийски муниции на украинските сили, като " мощна мярка за европейската сигурност ".

" Ние сме признателни на Европейски Съюз... Това е доста мощна мярка за отбрана на европейската сигурност ", уточни в Туитър началникът на канцеларията на украинския президент Андрий Ермак.

Съединени американски щати пък отпускат следващия пакет военна помощ за Украйна на стойност 350 милиона $, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън.

" Днес, според пълномощията, предоставени ми от президента (на Съединени американски щати Джо - бел. ред.) Байдън, позволявам отпущането на 34-ия пакет американско оръжие и военна техника за Украйна на стойност 350 милиона $ ", заяви в изказване Блинкън.

" Пакетът военна помощ включва повече муниции за доставените от Съединени американски щати ракетни системи за залпов огън " Хаймарс " и гаубици, които Украйна употребява за защита, както и муниции за бойните машини на пехотата " Брадли ", ракети ХАРМ, противотанкови оръжия, речни лодки и друго съоръжение ", се споделя в изказването на американския държавен секретар.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР