Руските реки трябва да бъдат достатъчно дълбоки за корабите, особено

...
Руските реки трябва да бъдат достатъчно дълбоки за корабите, особено
Коментари Харесай

Путин откри първия редовен електрически транспорт по река Москва

Руските реки би трябвало да бъдат задоволително дълбоки за корабите, изключително по най-популярните направления, съобщи Владимир Путин на среща, отдадена на развиването на речното мореплаване на 20 юни. На срещата бяха разисквани потребностите на речния флот, заместването на вноса и методите за възстановяване на корабоплаването по посока на Азовско-черноморския басейн. Президентът разпореди да се дефинират предпочитаните морски направления в страната, с цел да се пресметна финансирането. В същия ден президентът даде зелена светлина на първия маршрут за електрически речен превоз по река Москва.

Преди срещата Владимир Путин, дружно с кмета на Москва Сергей Собянин, откриха първия постоянен целогодишен речен електрически превоз по река Москва.

" На добър час! " - сподели президентът по време на церемонията. Този маршрут свързва Киевската гара с кея " Сърцето на столицата " наоколо до едноименния жилищен комплекс на Шелепихинската набережна. Дължината му е 6,5 км.

Вторият постоянен маршрут Автозаводски мост - Печатники, с дължина 13 км, е плануван да бъде открит през четвъртото тримесечие на 2023 година На река Москва ще има 23 плаващи кейови места за обслужване на пасажери.

Според Сергей Собянин през идващите години се възнамерява да бъдат открити още три маршрута. По този метод съвсем цялата акватория на река Москва в рамките на всички градове ще бъде обхваната от пътнически трафик по един или различен метод.

Освен това кметът на столицата описа за осъществената работа: през последните години в Москва са осъвременени 65 км диги. През идващите години обаче ще се наложи да бъдат възобновени почти същия брой. Планира се също по този начин в града да бъде основана корабостроителница, която ще доставя с кораби освен река Москва, само че и други направления.

По време на срещата беше разисквано развиването на речното мореплаване в цялата страна. Президентът обърна внимание на проблемите, които попречват разширението на маршрутите за транспорт на пасажери и увеличението на размера на товарните транспорти.

- Системен въпрос е поддръжката на вътрешните водни пътища и построяването на плавателни хидротехнически уреди - сподели Владимир Путин. - Един от острите проблеми тук е съществуването на ограничаващи зони, тесни места, които лимитират корабоплаването и понижават потенциала на водните пътища. Затова безспорно е значимо да се обезпечат обезпечени дълбочини за придвижване на плавателни съдове, най-много по най-популярните направления.

- За тази цел съветското министерство на превоза реконструира шлюзове за мореплаване: хидросхемата " Городец " на река Волга край Нижни Новгород и строителството на хидросхемата " Багаев " на река Дон ", отговори министърът на превоза Виталий Савелиев.

Друг въпрос, който би трябвало да бъде решен, е увеличението на броя на корабите.

- По вътрешните водни пътища се движат 12,7 хиляди кораба, от които 1,289 хиляди пътнически и над 10 хиляди товарни, в това число влекачи, и над 1 хиляди нетранспортни кораба - сподели Виталий Савелиев.

Той добави, че всяка година от употреба се извеждат към 150 кораба, а нуждата от създаване на нов флот до 2035 година се прави оценка на повече от 500.

- За всички разпознати типове са направени проекти за строителство до 2035 година Те плануват доставката на 525 речно-морски плавателни съда на операторите, което дава отговор на бъдещите потребности на Министерството на превоза ", увери Денис Мантуров, заместител министър-председател и началник на Министерството на индустрията и търговията.

В същото време вицепремиерът означи, че съвсем половината от тези кораби ще бъдат издигнати по програмата за преференциален лизинг със средства на НВФ.

На срещата беше разисквана и работата в подтекста на глобите. Денис Мантуров съобщи, че през 2025 година ще стартира серийното произвеждане на 64 нови вида морско съоръжение, заместващо вноса. Според него е належащо да се обезпечи ценова конкуренция с доставчиците от други страни. Той предизвести, че задграничните компании постоянно вършат дъмпинг, т.е. продават на ниски цени, с цел да завладеят пазара. За да се подкрепят локалните производители, е належащо да се създаде обособена мярка за подкрепяне, обвързвана с даване на отстъпки " за най-критичните възли и елементи ", сподели Денис Мантуров.

На срещата беше разисквано и развиването на съществуващите направления. Според ръководителя на Министерството на превоза управляващите възнамеряват да обезпечат съвсем целогодишно мореплаване в Азовско-Черноморския басейн. Това ще докара до увеличение на потенциала за претоварване с 1,6 млн. тона. За тази цел е належащо да се обновят 19 плавателни хидротехнически уреди и да се построят четири дизелови ледоразбивача.

- Допълнителна мярка за увеличение на пропускателната дарба по направлението Азов-Черно море е удължаването на интервала на мореплаване до 11 месеца. За да се дефинират разноските и описът от ограничения, нужни за обезпечаване на корабоплаването през зимния интервал, бяха осъществени проучвателен работи, които демонстрираха икономическата целенасоченост на плана ", сподели Виталий Савелиев.

От своя страна Глеб Никитин, губернатор на Нижегородска област, приказва за маршрута от Рибинск до Астрахан.

- Вече сме пресметнали вероятния модел, който е нужен за образуване на транспорта на подводни лодки от Рибинск до Астрахан, т.е. по цялата акватория. Според нашите калкулации за тази цел са нужни минимум 76 плавателни съда, от които 51 " Валдай " и 25 " Метеор ". А подобен флот ще обезпечи транспорта на над 1,5 млн. пасажери годишно - сподели ръководителят на района.

Владимир Путин разпореди на държавното управление да работи с локалните управляващи за установяване на предпочитаните региони за мореплаване, с цел да се обезпечи нужното финансиране в цялостен размер от 2026 година нататък. В противоположен случай сложните региони " ще станат още по-проблемни ".

Първият заместник-председател на комисията по икономическа политика на Съвета на федерацията Иван Абрамов в диалог с " Известия " прикани да се влага повече в развиването на туристическите направления, като се подкрепят районите, които постоянно изпитват дефицит на средства.

- Имаме красивата река Волга, която минава през доста обитаеми места. Вече имаме кораби по нея, само че се нуждаем от нови. Освен това е допустимо да се субсидират нови районни направления с поддръжка от федералния бюджет. Това се отнася и за Волга, и за други огромни реки, - видя сенаторът.

По време на срещата президентът даде и някои други основни инструкции за развиването на водния превоз. По-специално, той прикани държавното управление да стартира реконструкцията на Московския канал дружно със съответните райони не по-късно от 2025 година Освен това Русия ще разшири данъчните и застрахователните облекчения за капитално строителство за локалните корабоплавателни и корабостроителни компании.

 

Инфо: iz.ru

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР