Руските купувачи преминават към по-евтини хранителни продукти, водени от спад

...
Руските купувачи преминават към по-евтини хранителни продукти, водени от спад
Коментари Харесай

Доходите в Русия падат, руските купувачи преминават към по-евтини храни

Руските купувачи минават към по-евтини хранителни артикули, водени от спад в действителния наличен приход, съобщи водещият търговец на храни в страната X5 Group в понеделник, защото високата инфлация понижава покупателната дарба.

Въпреки че по-силната рубла и спадът в потребителското търсене помогнаха на Русия да овладее инфлацията, която скочи до 20-годишни върхове в годишно изражение, откакто Москва изпрати десетки хиляди бойци в Украйна на 24 февруари, потребителските цени към момента са високи, написа " Ройтерс ".

Федералната статистическа работа Росстат предходната седмица заяви, че потребителските цени са се повишили с 11,60% до момента тази година. Но инфлацията на храните през второто тримесечие на 2022 година е 19,5% на годишна база, сподели X5, по отношение на 13,5% през първото тримесечие.

Дефлационните фактори, в това число укрепването на рублата и нарасналото предложение на плодове, зеленчуци, яйца и захар, обаче забавят този ритъм на напредък, сподели търговецът на дребно.

В актуализация на търговията X5 сподели, че чистите продажби на неговото поделение за " твърди понижения " " Чижик " са скочили 28 пъти на годишна база през второто тримесечие до 6,8 милиарда рубли (120,4 милиона долара). Общите чисти продажби се усилиха с 18,6% на годишна база през тримесечието до 647,3 милиарда рубли и са били отворени 300 нови магазина.

„ X5 продължава да се концентрира върху укрепването на своите позиции в основни райони на интервенции и разширение на наличието и пазарния си дял органично, както и посредством определени тактически благоприятни условия за сливания и придобивания “, сподели компанията.

X5 може да завоюва от изселването на задгранични компании, които се опълчиха на дейностите на Русия в Украйна. До края на юни X5 ребрандира съвсем всички магазини от комерсиалната верига Prisma, които се съгласи да закупи от финландската компания SOK Retail за неразкрита сума в средата на юни.

Високата инфлация е главният проблем измежду съветските семейства от години, защото понижава стандарта на живот, нещо, което тази година ще се утежни от икономическата рецесия, провокирана от невижданите наказания на Запада против Русия.

Очаква се Банката на Русия да понижи главния си лихвен % от 9,5% на съвещанието на борда на 22 юли, откакто Русия регистрира спад на потребителските цени през юни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР