Руските компании постигнаха рекордни нива на приходи миналата година, дори

...
Руските компании постигнаха рекордни нива на приходи миналата година, дори
Коментари Харесай

1,3 квадрилиона рубли: Рекордни приходи за руските компании, но в сянката на санкциите

Руските компании реализираха рекордни равнища на доходи предходната година, даже на фона на необятните наказания във връзка войната в Украйна. Като се постави чертата обаче, облагите не са чак толкоз впечатляващи.

Фирмите в страната са създали над 1,3 квадрилиона рубли, или 15 трилиона $, през 2023 година, съгласно данни на федералната данъчна работа на страната. Това е съвсем двойно над сумата от 655 трилиона рубли, които съветските компании са генерирали през 2021 година, съгласно статистиката.

Стабилните продажби идват вследствие на „ повишаването на приходите от експорт основно на петролни и газови компании и възобновяване на потребителското търсене на артикули и услуги “, разгласи съветската данъчна работа, написа Business Insider по информация на RBC, частен бизнес новинарски център, който първи заяви новината.

Въпреки историческите доходи, съветските компании регистрираха по-скромен растеж на облагата от към 6% по отношение на миналата година. Увеличението е доста под междинния % на инфлация от близо 14%. Умереният растеж на облагите се дължи на възходящите разноски на фирмите, които се пробват да се оправят със строгите наказания.

Рекордните доходи на съветските компании през 2022 година пристигнаха на фона на опасения по отношение на енергийните доставки. Русия е главен експортьор на сила и нейната инвазия в Украйна сложи под риск логистиката, което тласна световните цени внезапно нагоре. Природният газ да вземем за пример се изкачи до многогодишни върхове, като съветският колос „ Газпром “ регистрира рекордни облаги през първата половина на 2022 година, последвани обаче от фрапантен спад през воторото полугодие.

Сега цените на силата паднаха до предвоенните равнища на фона на стабилизирането на доставките и опасенията от криза. Енергийните доходи на Русия също бяха мощно наранени от рестриктивните мерки върху нейния експорт, изключително откакто Европейският съюз – главен клиент на съветска сила – наложи ембарго върху съветския недопечен нефт от 5 декември.

През първото тримесечие на 2023 година Русия регистрира недостиг от съвсем 2,4 трилиона рубли – внезапен поврат в курса на стопанската система след остатъка от повече от 1 трилион рубли през първото тримесечие на 2022 година През същия интервал страната регистрира 45% спад в енергийните доходи до 1,64 трилиона рубли съгласно данни, оповестени от съветското финансово министерство на 7 април.

Икономиката на Русия в действителност е мощно разтърсена, а в опит да си подсигури доходи Кремъл реши да удари някои компании с. Миналата седмица властта утвърди проектозакон за налагане на еднократен данък в размер на до 10% върху непредвидените облаги на огромни съветски компании. В обсега му попадат бизнеси, които са осъществили повече от 1 милиард рубли, или 11,9 милиона $, годишни облаги от 2021 година насам.

Надеждата на управниците е, че с този налог ще обезпечат към 300 милиарда рубли в хазната (или 3,6 милиарда долара), които да оказват помощ за попълването на дупките вследствие на големите разноски за финансиране на нашествието в Украйна.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР