Руските и украинските военни съобщават противоречива информация за това кой

...
Руските и украинските военни съобщават противоречива информация за това кой
Коментари Харесай

Руското Министерство на отбраната и Вагнер са се конкурирали при щурма на Соледар

Руските и украинските военни оповестяват спорна информация за това кой управлява град Соледар. Информацията, че е бил освободен от ЧВК " Вагнер ", се отхвърля от представители на въоръжените сили на Украйна, фактът не е доказан от Министерството на защитата на Руската федерация.

Превземането на Соледар от войските на РФ ще им разреши да основат предмостие за продължение на настъплението към Бахмут (Артьомовск), яростни борби за което не престават няколко месеца.

След дълги яростни боеве край Соледар, на 11 януари беше оповестено изказване на предприемача Евгений Пригожин, който управлява частната военна компания Вагнер, че нейните елементи са овладели цялата територия на селището: „ В селото се е образувал казан в центъра на града, в който се водят борбите ".

" Броят на пленниците ще бъде разгласен на следващия ден. Още един път желая да подчертая, че в щурма на Соледар не са взели участие никакви елементи, като се изключи бойците на ЧВК Вагнер ", съобщи той.

Бяха оповестени и фотоси на предприемача и вагнеровците, направени в мината. Припомняме, че в град Соледар има няколко солни мини, които са свързани между тях и превърнати от въоръжените сили на Украйна в подземни укрепления със хранилища за муниции и пространства за личен състав

Забележката на Пригожин, че градът е бил щурмуван извънредно от представители на ЧВК, се възприема от доста специалисти като следващата язвителна забележка към Министерството на защитата на Руската федерация - предприемачът неведнъж е подлагал на критика управлението на военното ведомство, обвинявайки го в неефективно водене на бойни дейности.

Руското министерство на защитата на собствен ред към 13.00 часа на 11 януари не удостовери завладяването на Соледар, като се опита да приказва за приноса си в интервенцията, като сподели, че в града се бият „ десантни елементи “ и означи, че „ въздушнодесантните единици " блокираха селището " от северната и южната част ", а съветските Върховен касационен съд " нанасят удари по опорни точки на съперника ".

Апти Алаудинов, пълководец на специфичните сили на Ахмат и заместник-командир на 2-ри армейски корпус на националната милиция на ЛНР, посочи следобяд, че Соледар „ е в стадий на пречистване “:

„ По принцип към този момент може да се смята за високомерен, защото броят на бойците (на ВСУ. - “ НГ ”), които са вътре, няма да се промени. Всъщност до края на този ден или най-вече сутринта ще можем да заявим, че Соледар е изцяло под контрола на нашите сили и средства. "

Изявленията за завладяването на Соледар от украинска страна към обяд бяха отречени от представителя на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий:

„ Руснаците споделят, че Соледар е под техен надзор, това не е правилно. Подробности в резюмето на Генералния щаб, изчакайте ".

В същото време украинските медии настояват, че на фотографията Пригожин е заловен в мина не покрай Соледар, а на друго място. Късно вечерта заместник-министърът на защитата на Украйна Анна Маляр сподели, че в града се водят тежки боеве, като сподели, че опитите на вагнеровците да го завладяват изцяло са били несполучливи. И във вечерната сводка на Генералния щаб на Украйна нищо не се загатва за военните дейности в Соледар.

Като цяло бяха изразени разнообразни отзиви за смисъла на Соледар като защитителен пункт както в Руската федерация, по този начин и в Украйна.

„ В мащаба на тази война възможното завладяване на 10 000-ния погубен град няма да донесе никакви резултати на врага, с изключение на заглавия в медиите и колосални загуби “, сподели Алексей Арестович, консултант на ръководителя на президентската канцелария на Украйна.

Приблизително същата позиция заемат и експертите от Американския институт за проучване на войната (ISW): „ Превземането на Соледар няма да значи неотложно обграждане на Бахмут. Контролът над Соледар няма безусловно да разреши на съветските войски да поемат контрола върху сериозните украински наземни информационни линии към Бахмут. "

Игор Стрелков (Гиркин), някогашен министър на защитата на ДНР, който постоянно подлага на критика съветското министерство на защитата, сподели, че завладяването на по-голямата част от Соледар е „ неоспорим тактически триумф “, само че това няма да докара до пробив на фронта и обкръжението на частите и подразделенията, защитаващи града.

„ Врагът основава нова линия на защита в западните околности, разчитайки на солни мини “, написа Стрелков в Telegram.

- " Битките за града към момента не са завършили - ще би трябвало да се щурмуват западните околности и предградията. Що се отнася до Бахмут, към този момент обстановката там не се е трансформирала доста, макар че покритието на града от север доста ще утежни вероятностите за по-нататъшна защита ", споделя още той.

" Дори рухването на цялата укрепена линия Бахмут-Соледар-Северск няма да докара до срив на фронта на въоръжените сили на Украйна - в тила им е главният укрепен регион в Донбас - Славянско-Краматорск. И към момента би трябвало да стигнем до там ", продължава Стрелков.

Но настоящият началник на ДНР Денис Пушилин, в противен случай, счита, че завладяването на Соледар „ усилва неведнъж опциите за освобождение на Артьомовск и Северск “.

„ Това води, първо, до нов срив на знаците (непобедимост), раздути от украинската агитация. Второто е дълго чаканият достъп до плацдарма на славянското и краматорското направление. Това в действителност приготвя повратна точка за освобождението на цялата Донецка национална република “, сподели Пушилин.

„ Онези, които в този момент се пробват да омаловажат мащаба на триумфа в Соледар, сравнявайки го със загубата на територии в Харковска и Херсонска област, меко казано, лукавстват “, уверен е военният пълководец Александър Коц.

- " В Соледар половин година се шлифоваха боеспособни елементи на Въоръжените сили на Украйна. Киев хвърляше нови и нови бригади, с цел да задържи града, който напусна зоната на бойните дейности с пикапи и черни чанти ", продължава той.

" Да, Соледар е дребен град в покрайнините на най-мощния украински защитителен център - Артьомовск. Но тук може би най-голямото проваляне (в жива сила) от времето на Мариупол беше нанесено върху въоръжените сили на Украйна ", счита коц.

Трябва да се означи, че Михаил Подоляк, консултант на ръководителя на кабинета на президента на Украйна, сподели: " Битките за Соледар и Бахмут са „ най-кървавите “ от началото на спора в Украйна. "

Междувременно западните сътрудници показват решимостта си да укрепят украинската войска. Полският президент Анджей Дуда съобщи, че ще съобщи танкове на Киев.

На конференция в Лвов, на която участваха президентът на Украйна Володимир Зеленски и президентът на Литва Гитанас Науседа, Дуда сподели: „ Искаме интернационална коалиция и взехме решение да донесем първия пакет на тази интернационална коалиция – рота танкове Leopard. "

Той не сподели какъв брой единици техника ще бъдат трансферирани, само че се знае, че в една танкова рота в страните от НАТО може да има 10-14 бойни машини. А Гитанас Науседа разгласи даването на противовъздушни системи и системи за противовъздушна защита на Украйна като част от военната помощ.

Превод: СМ

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР