Руските градове се разрастват бързо. По данни на компанията Метриум,

...
Руските градове се разрастват бързо. По данни на компанията Метриум,
Коментари Харесай

Какво е да живееш в луксозен дом в небостъргач - оказва се, че има и недостатъци

Руските градове се разрастват бързо. По данни на компанията " Метриум ", през 2021 година за първи път повече от една четвърт от въведените в употреба жилища в страната са здания с височина от 17 етажа и повече. След Москва, водачи по брой етажи на новите здания са Свердловска и Рязанска области, Приморския край и Башкирия. Освен това, съвсем една трета от жилищните небостъргачи в Русия се строят в сегмента на всеобщия пазар. Означава ли това, че скоро множеството руснаци ще живеят в небостъргачи? Защо хората купуват жилища под облаците и по какъв начин в действителност живеят в тях, изяснява в собствен разбор Лента.ру.

В Москва се строи най-високият жилищен комплекс в Русия - три кули, наречени Capital Towers. Те са с по 76 етажа, 837 жилището и мезонети, 28 684 кв. м жилищна повърхност и паркинг за 1315 автомобила. Строителството стартира през 2017 година и би трябвало да завърши тази година. Но в края на 2022 година 88% от жилищата към този момент бяха разпродадени макар обстоятелството, че квадратен метър там коства приблизително към милион рубли (около 13 000 $ за кв. м).

Гледката от небостъргачите е възхитителна, само че си има и " минуси "

Освен възхитителна панорама, високите жилища имат и други преимущества. Експерти от бранша на недвижимите парцели означават, че изгорелите газове от колите, тополовият пух и насекомите съвсем не доближават до горните етажи на небостъргачите. По-високите жилища са по-слънчеви, а слънчевата светлина постоянно усъвършенства настроението на хората. Във високите здания, като предписание, инфраструктурата е добре развита - супермаркети, салони за хубост, фитнес центрове, детски ателиета - всичко това се намира в една постройка.

Впрочем, при част от плановете жилища на високи етажи постоянно са от премиум сегмента, включително пентхауси. А в жилищата от удобна класа постоянно се срещат увеличени височини на таваните, изяснява Наталия Кузнецова пред Лента.ру. Ако над жилището няма таванско помещение, а механически етаж, той законно може да се трансформира в жилище на две равнища, добавя Надежда Корка.

Жилищата в небостъргачи обаче имат и дефекти . Най-често, когато приказват за проблемите на високите здания, специалистите се сещат за спомнят асансьорите - заради обстоятелството, че в постройките има доста жители, асансьорите са непрекъснато заети и би трябвало да ги чакате приблизително 15-20 минути.

Много жители на високите етажи се опасяват от пожари. " За благополучие до момента нямаше съществени пожари в съветските небостъргачи ", споделя Александър Баландин. " Но когато един небостъргач в Хонконг неотдавна изгоря, беше ужасно. "

Обикновено високите здания имат противопожарни аларми, а общите елементи имат система за димоотвеждане. Има и специфична пожарогасителна система, която обаче рядко се инсталира в жилищни здания. В жилищата постоянно се пуши, а в случай че се слагат пръскачки за пожар, те ще се включват, изяснява брокер на парцели.

Неудобство на жителите на жилища във високите здания предизвикват и специфичните прозорци, които (почти) не могат да се отварят, с цел да се проветри апартаментът. Липсват и детски площадки, които наподобяват неуместно, притиснати сред великански здания. Недостатъчни са местата за паркиране, които не могат да бъдат обезпечени на всички жилища в небостъргачи.

Според строителните правила, за жилища, ситуирани на височина над 75 метра, се позволяват единствено специфични прозорци. Те не могат да се отварят, може единствено леко да се отвори крилото, с цел да не се нарушава вентилационната система на постройката. За да компенсират този минус, проектантите дават разнообразни инженерни решения - от инсталирането на дребни вентилационни клапи до централна климатизация.
 Снимка 583921
Източник:

Колкото по-високо, толкоз по-скъпо

Колко коства жилище в небостъргач? " В елементарните високи здания жилищата на горните етажи като предписание костват малко по-малко от тези на междинните ", споделя Надежда Корка. " В небостъргачите, изключително премиум и елитните, най-скъпите гледки, в това число мезонети, се намират под покрива. "

Към момента, по данни на " НДВ-Недвижимости ", най-скъпият парцел на висок етаж в Москва е приключен апартамент от 195 квадратни метра на 63-ия етаж в комплекса Capital Towers, на стойност 258 милиона рубли (около 3,5 милиона долара).

" Жилища в небостъргачи се купуват най-вече от тези, които са подвластни на страстите. По предписание това са хора, които желаят да живеят на високо е да се любуват на нощния град ", разяснява специалистът по недвижими парцели Александър Баландин.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР