Руските акции, търгувани на фондовата борса в Москва, спаднаха днес

...
Руските акции, търгувани на фондовата борса в Москва, спаднаха днес
Коментари Харесай

Акциите на московската борса падат заради опасения от въвеждането на военно положение

Руските акции, търгувани на фондовата борса в Москва, спаднаха през днешния ден до най-ниското си равнище от месец насам под натиска на опасенията, че в страната може да бъде въведено военно състояние, както и поради оповестеното към този момент осъществяване на референдуми в окупираните от Русия украински райони, съобщи Ройтерс.

Деноминираният в долари показател RTS спадна с 5,2 на 100 са 1205,5 пункта, а основаният на рублата MOEX загуби 5,1 на 100 до 2305,7 пункта.

Руският парламент утвърди през днешния ден закон, с който усили наказванията за дезертьорство, щета на военна благосъстоятелност или непокорство, в случай че те са осъществени по време на военна готовност или при бойни дейности.

" Индексите се срутват, поради страховете от готовност и въвеждането на военно състояние ", споделя анализаторът от " Тинкоф инвестмънтс " Кирил Комаров. По думите спадът на MOEX е най-резкият от 30 юни.

Според анализаторите от Би Си Експрес разпродажбата е провокирана от геополитически фактори, както и от опасения, че държавното управление възнамерява да вкара спомагателен налог върху експортьорите на нефт, тръбен и полутечен газ от 2023 година Енергийните компании преобладават показателя на сините чипове на Русия.

Засега спадът на борсата не се отразява на рублата, която задължа равнище от към 60 за $.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР