Руски зенитно-ракетни системи, ударни оперативно-тактически комплекси, съвременни изтребители и бойни

...
Руски зенитно-ракетни системи, ударни оперативно-тактически комплекси, съвременни изтребители и бойни
Коментари Харесай

Защо арабските шейхове се интересуват от руски изтребители?

Руски зенитно-ракетни системи, ударни оперативно-тактически комплекси, модерни изтребители и бойни вертолети могат да намерят нови купувачи на пазара в Близкия Изток, твърди онлайн изданието ria.ru. Преди два дни, 14 ноември, по време на изложбата Dubai Airshow 2017 бяха обявени нови огромни покупко-продажби, както за потвърдила себе си съветска военна техника, по този начин и за авангардни планове.

Монархиите от ОАЕ избират да въоръжават своята 100-хилядна войска със общ брой от американски, френски, английски, южноафрикански, шведски, бразилски и китайски мостри. Руското оръжие към този момент е показано в Емиратите много непретенциозно: 50 зенитни ракетно-оръжейни комплекси „ Панцирь С-1Э ", към 600 бойни машини на пехотата БМП-3, реактивни системи за залпов огън – до 50 „ Град” и до 10 „ Смерч”.

Много арабски монархии опитват, съпоставят и избират. За отбелязване е, че те се стремят да изградят своя научнотехническа база и се пробват да получат челни технологии, да изучат малко познати мостри въоръжение. Впрочем страните от Персийския залив съществено се приготвят за времето „ след нефта”.

Например през февруари беше подписано съглашение сред Русия и ОАЕ за перспективната стратегия за разработка на лек фронтови изтребител пето потомство. Предполага се той да бъде основан въз основата на МиГ-29 и МиГ-35, като работата ще отнеме към 7 години. Когато изтребителят бъде подготвен, ОАЕ могат да бъдат първи покупател.

Военнотехническото съдействие сред РФ и ОАЕ не се лимитира с работа единствено над перспективния изтребител. Сега се водят договаряния за снабдяване на Емиратите на няколко десетки изтребители Су-35 потомство 4++, като се чака договорът да бъде подписан в най-скоро време. Те ще бъдат втората страна след Китай, купили този аероплан – с него небето на арабските монархии ще бъде охранявано наедно с F-16 и френските Mirage 2000.

Защо въпреки всичко тази диверсификация на въоръженията за отбягване на зависимостта на купувача от един снабдител се случи чак в този момент? И дали има връзка, че през последните две години разположението на силите в Близкия Изток се промени чак след началото на съветската акция в Сирия?

Както отбелязва ria.ru, може да се допусне, че най-малко част от подписаните контракти са някакво разследване от по-големи и съществени политически договорености сред РФ и ОАЕ. В близко бъдеще обаче надали ще узнаем защо става дума.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР