Руски войници отказват да се върнат да се бият в

...
Руски войници отказват да се върнат да се бият в
Коментари Харесай

Би Би Си: След отказ да се върнат в Украйна стотици руски войници може да бъдат третирани като дезертьори

Руски бойци отхвърлят да се върнат да се бият в Украйна поради претърпяното на фронтовата линия при започване на нашествието, настояват съветски юристи и деятели за правата на индивида. Би Би Си беседва с един от тези бойци.

" Не желая да се връщам в Украйна, с цел да умъртвявам и да бъда погубен ", споделя Сергей - не е същинското му име - прекарал пет седмици в боеве в Украйна по-рано тази година.

Сега той се е прибрал в Русия, откакто се е възползвал от юридически съвет, с цел да избегне изпращането си назад на фронтовата линия. Сергей е единствено един от стотиците съветски бойци, за които се знае, че са потърсили подобен съпорт.

Сергей споделя, че е травмиран от претърпяното в Украйна.

" Мислех си, че ние, съветската войска, сме най-свръхмощната в света ", споделя с мъка младият мъж. Вместо това от тях се очаквало да работят без даже главно съоръжение, като да вземем за пример уреди за нощно виждане, споделя той.

" Бяхме като слепи котета. Шокиран съм от нашата войска. Нямаше да ни коства доста да ни оборудват. Защо това не беше направено? "

Сергей постъпва в армията като наборник - множеството съветски мъже на възраст сред 18 и 27 години би трябвало да преминат едногодишна наложителна военна работа. Но след няколко месеца той взема решение да подпише двугодишен професионален контракт, който ще му обезпечи и заплата. През януари Сергей е изпратен наоколо до границата с Украйна с цел да взе участие, както му е казано, във военни учения. Месец по-късно - 24 февруари, денят, в който Русия стартира нашествието си - му е казано да премине границата. Почти незабавно подразделението му е нападнато. Когато стопират вечерта в една изоставена плантация, командирът им споделя: " Както към този момент разбрахте, това не е смешка ".

Сергей споделя, че е бил изцяло шокиран.

" Първите ми мисли бяха: " Това в действителност ли ми се случва? "

Той споделя, че са били обстрелвани непрестанно, както когато са се движили, по този начин и когато са били в отдих през нощта. В неговото поделение от 50 бойци са убити 10 души, а други 10 са ранени. Почти всички негови приятели са били на възраст под 25 години. Чувал е за съветски военнослужещи, които били толкоз неопитни, че " не знаели по какъв начин да стрелят и не можели да разграничат единия завършек на минохвъргачката от другия ".

Той споделя, че конвоят му, който пътувал през Северна Украйна, се разпаднал единствено след четири дни, когато мостът, по който трябвало да минат, се взривил и умъртвил другарите им, които били пред тях.

При различен случай Сергей споделя, че е трябвало да изостави другарите си, попаднали в клопката на пламнал автомобил пред него.

" Беше взривен от гранатомет или нещо друго. Запали се, а вътре имаше съветски бойци. Заобиколихме го и продължихме, като стреляхме, до момента в който вървяхме. Не се обръщах обратно. "

Подразделението му се придвижва напред през украинската провинция, само че има очевидна липса на тактика, споделя той. Подкрепления не идват, а бойците са зле екипирани за задачата да завладяват огромен град.

" Тръгнахме без хеликоптери - просто в колона, като че ли отивахме на церемониал ".

Той счита, че командирите му са възнамерявали да завладяват замъци и основни градове доста бързо - и са пресметнали, че украинците просто ще се предадат.

" Втурнахме се напред с къси нощувки, без окопи, без разузнаване. Не оставихме никого в тила, тъй че в случай че някой реши да навлезе откъм гърба и да ни удари, нямаше никаква отбрана. Мисля, че толкоз доста от нашите момчета починаха значително поради това. Ако се бяхме придвижвали последователно, в случай че бяхме проверявали пътищата за мини, доста загуби можеха да бъдат избегнати. "

Оплакванията на Сергей от неналичието на екипировка се появяват и в телефонни диалози, за които се твърди, че са сред съветски бойци и техните фамилии, прихванати и оповестени онлайн от украинските служби за сигурност.

В началото на април Сергей е изпратен назад през границата в лагер от съветската страна. Войските са били изтеглени от Северна Украйна и наподобява са били прегрупирани за нахлуване на изток. По-късно същия месец той получава заповед да се върне в Украйна - само че споделя на командира си, че не е подготвен да замине.

" Той сподели, че това е мой избор. Дори не се пробваха да ни разубедят ", споделя Сергей пред Би Би Си. Но той е бил толкоз обезпокоен от реакцията на подразделението си на отхвърли му, че е решил да потърси юридически съвет.

Адвокатът споделил на Сергей и двама негови сътрудници съидейници да върнат оръжията си и да се върнат в щаба на подразделението си, където да подадат писмо, в което да обяснят, че са " морално и психически изтощени " и не могат да продължат да се бият в Украйна.

На Сергей било казано, че връщането в подразделението е значимо, тъй като елементарното овакантяване може да се пояснява като дезертиране, което може да докара до двугодишна присъда в дисциплинарен батальон.

Според съветския юрист по правата на индивида Алексей Табалов командирите на армията се пробват да сплашват договорно наетите бойци да останат в частите си. Той обаче акцентира, че съветският боен закон включва клаузи, които разрешават на бойците да откажат да се бият, в случай че не желаят.

Защитникът по правата на индивида Сергей Кривенко споделя, че не му е известно да е имало правосъдно гонене на лица, отказали да се върнат на фронта. Това не значи, че не се вършат опити за гонене. Един пълководец в северна Русия е изискал да бъде формирано наказателно дело против негов зависещ, който не е желал да се върне в Украйна, само че военният прокурор е отказал да продължи, съгласно документи, видени от Би Би Си. Подобно деяние би било " прибързано ", без да е оценена вредата за военната работа, в която е взел участие, съобщи прокурорът.

И няма гаранция, че в бъдеще няма да се появят още обвинявания.

Войници като Сергей - нежелаещи да се върнат на фронтовата линия - не са нещо извънредно, съгласно Руслан Левиев, редактор на Conflict Intelligence Team, медиен план, изследващ опита на съветските военни в Украйна посредством поверителни изявленията и материали от открити източници.

Левиев споделя, че съгласно оценките на екипа му забележителна част от съветските бойци на контракт, изпратени в Украйна да се бият при първичното навлизане, са отказали да се върнат още веднъж.

От началото на април самостоятелни съветски медии също оповестяват за стотици случаи на бойци, отказали наново изпращане в Украйна.

Няколко юристи и правозащитници, с които Би Би Си беседва, обявиха, че постоянно оферират препоръки на мъже, които се пробват да избегнат завръщането си в Украйна. Всеки един от нашите интервюирани се е занимавал с десетки случаи и счита, че тези бойци са споделяли препоръки и със свои сътрудници.

Въпреки че Сергей не желае да се върне на фронтовата линия, той желае да приключи неизпълнената си военна работа в Русия, с цел да избегне всевъзможни непредвидени последици. Но това значи - въпреки писмото му за отвод да води война да е признато - че няма да бъде върнат назад в Украйна по време на интервала на службата си.

" Виждам, че войната продължава, тя не върви към привършване ", споделя той пред Би Би Си. " През тези месеци (на наложителна военна служба), които ми остават, може да се случи всичко - в това число и най-лошото ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР