Руски издания публикуваха новина, че украинският политик Рустем Умеров, част

...
Руски издания публикуваха новина, че украинският политик Рустем Умеров, част
Коментари Харесай

Фалшива новина отрови украински политик, участвал в преговорите с Москва

Руски издания разгласиха вест, че украинският политик Рустем Умеров, част от преговорния екип на президента Володимир Зеленски, е бил токсичен в Киев. Съобщението беше публикувано и измежду български медии. Няколко часа по-късно, информацията беше опровергана от самия Умеров в профилите си в обществените мрежи.

“Предварително желая да разясня информация на някои съмнителни „ медии “. Добре съм. Моля не вярвайте на непроверени източници на информация. Информационната война в страната ни е дейна. Пазете се “, написа той.



Разпространената " вест " има няколко разновидността. В единия Умеров е бил токсичен и е умрял през днешния ден. В другия се твърди, че той е бил токсичен с новичок при започване на месец март, само че е съумял да се възвърне. Прави се връзка и с убийството на Денис Киреев, който съгласно неназовани източници е бил погубен „ по неразбирателство “. 45-годишният финансист беше разгласен за мъртъв на пети март, няколко дни откакто той участва на първата среща на преговорните екипи на Киев и Москва в Беларус. 

Първоначалната неофициална версия, която беше публикувана от уеб страницата " Страна.уа ", беше, че Киреев е премахнат от украинското разузнаване по съмнение, че бил съветски разузнавач. Медията се позоваваше на думи на депутата от президентската партия " Слуга на народа " Александър Дубински за това, че Киреев е " подозиран в държавна измяна ". 

Новината се посрещна с неразбиране, доколкото банкерът седеше един до друг с водещите делегати на украинската страна в Беларус на 28 февруари. 

Ден по-късно обаче основното разследващо ръководство на Министерство на защитата на Украйна опроверга тези изказвания и разгласи, че Киреев и още двама души са починали при осъществяване на длъжностен дълг - и тримата са били сътрудници на украинското военно разузнаване. 

" Отровеният " Рустем Умеров е депутат от Народното събрание на Украйна и представител на украинската делегация в договарянията сред Киев и Москва.

Информацията за гибелта му беше публикувана и в редица канали в Telegram. Едно от известията гласи: „ Още един участник от договарянията с Русия беше погубен в Киев. Според украински медии, националният народен представител Рустем Умеров, който е част от делегацията в договарянията с Руската федерация, е бил токсичен в Киев “.

Невярната информация за отравянето на политика се появи и в Twitter.

Разпространяването на подвеждащи изказвания и други форми на дезинформация се ускорява на фона на продължаващата осведомителна война сред Русия и Украйна, протичаща редом със протичащото се на военния фронт.

В отговор на подправената вест за неговата гибел, Умеров прикани: „ Не четете руски вестници преди обяд “, цитирайки думите на съветския публицист Михаил Булгаков от книгата му „ Кучешко сърце “.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР