Руски хакери вземат на прицел журналисти със същата стръв, с

...
Руски хакери вземат на прицел журналисти със същата стръв, с
Коментари Харесай

Руските хакери атакували журналисти в Русия и САЩ

Руски хакери вземат на прицел публицисти със същата примамка, с която налитат на американски политици и фигури от разузнаването, установи изследване на Асошиейтед прес.

Шпионската хакерска група, известна като " Фенси беър " (Забавна мечка), се е пробвала да пробие пощенските кутии в Джи-мейл на минимум 200 кореспонденти, издатели и блогъри от началото на 2014 година, сочи разбор на данни, предоставени от компанията за киберсигурност " Секюъруъркс " и от изявленията с над 40 публицисти. Техният лист е нещо като карта на медии, които постоянно си навличат гнева на Кремъл.

" Това са публицисти, които им основават главоболия ", сподели Наталия Геворкян, съветска коментаторка, разгледала данните. Тя е авторка на книга за съветското разузнаване. Според нея хакерските офанзиви, наподобява, имат за цел да събират частни имейли, " които по-късно да употребяват като средство за напън ".

Списъкът е ново доказателство, потвърждаващо заключенията на американските разследващи служби, че " Фенси беър " (наричана " Железен здрач " от " Секюъруъркс " ) е работила по поръчка на съветското държавно управление, намесвайки се в американските президентски избори - обвиняване, което Кремъл отхвърля. Той е нещо като " Кой кой е " (Who is who) на съветската репортерска и проверяваща публицистика, включваща публицисти от Вашингтон, Москва, Украйна, балтийските страни и други елементи на постсъветското пространство.

Журналистите са най-тормозени от хакерите след дипломатите и демократите в Съединени американски щати, отбелязва АП.

Списъкът включва към 50 задгранични репортери, основани в Москва, и съветски кореспонденти - от блогъри в провинциалните градове до необятно известни московски тв звезди, като Ксения Собчак, която разгласи ранна кандидатура за президентските избори в Русия. Сред взетите на мушка е някогашната шефка на кореспондентския пункт на " Ню Йорк таймс " в Москва Елън Бари.

" Фенси беър " се е пробвала да изпрати прихванати имейли на към 50 сътрудници на Бари във вестника в края на 2014 година, настояват двама души, осведомени с въпроса и поискали анонимност, тъй като наличната информация е конфиденциална. Редакцията на вестника удостовери в малко изказване, че нейни чиновници са получавали заплашителни писма, само че отхвърлиха повече мнения.

Собственикът на авторитетния съветски бизнес ежедневник " Ведомости " Демян Кудрявцев разкри, че е подлаган на хакерски атаки всяка седмица или през седмица.

Много съветски публицисти, станали обект на офанзиви от хакерите, споделят, че от дълго време вземат спомагателни ограничения за сигурност, в това число заключване на техните сметки с втора ключова дума или потребление на приложения за шифроване на имейлите. Взетата на прицел Екатерина Винокурова сподели, че е взета на прицел от " Фенси беър ", въпреки че тя постоянно трие личните си имейли. " Зная, че моите сметки могат да бъдат хакнати когато и да е, и съм подготвена за това ", сподели тя в телефонно изявление за АП.

Според изследването на АП, освен имената на публицистите, станали обект на хакерите, само че и времето на хакерската атака приказва за интервенция на съветското държавно управление. Арменската журналистка Мария Титизян вижда предумисъл в датата, на която е била хаквана - 26 юни 2015 година Това е времето на всеобщите митинги в арменската столица Ереван против високите сметки за тока. Някои кръгове в Москва възприели това като опасност за съветското въздействие в Армения.

Титизян е неприкрит критик на " колониалното отношение " на Кремъл към Армения и счита, че точно по тази причина е станала обект на хакерска атака от хакерите.

Журналистът Адриан Чен, занимаващ се с " тъмните " страни на интернет, сподели, че " Фенси беър " се пробвали през 2015 година да пробият неговия акаунт осем дни, откакто разгласил огромна публикация, разкриваща дейностите на съветската Агенция за интернет изследвания. Неговите разкрития бяха доказани през октомври т.г., когато бе изнесено, че същата организация е " насаждала " несъществуващи американци в обществените медии, с цел да разпалват партийни пристрастености по време на президентските избори през 2016 година

Чен сподели, че не се бои за себе си, само че схваща обидата и унижението на тези, които са станали обекти на съветски хакерски офанзиви.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР