Руската православна църква призна автокефалността на Македонската православна църкваНа 25

...
Руската православна църква призна автокефалността на Македонската православна църкваНа 25
Коментари Харесай

Руската православна църква с ключово решение за Македония

Руската православна черква призна автокефалността на Македонската православна черква
На 25 август съветският патриарх Кирил осведоми Светия синод на Руската православна черква (РПЦ), че признава автокефалността на Македонската православна черква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА), заяви БГНЕС.

Изразено е удовлетворение, че е открита опция за канонично решение на въпроса за статута на МПЦ-ОА, а името на предстоятеля ѝ – архиепископ Стефан, е вписано в свещените диптихи.

БГНЕС напомня, че на 9 май 2022 година Синодът на Вселенската патриаршия в профил 55-годишната схизма върху Македонската православна черква и реши да откри канонично и евхаристийно общение сред македонските епископи, свещеници и народа.

Това на процедура значи, че Вселенската патриаршия признава МПЦ и към този момент ще може да отслужва с нея, като църквата е приета като Охридска архиепископия.

В решението си Вселенската патриаршия изключва термина " македонска " и всевъзможни други производни на думата " Македония ".

По този мотив вселенският патриарх Вартоломей, че моментът е исторически и „ навлизаме в нов стадий ”.

Вартоломей акцентира, че преди решението на Вселенската патриаршия е имало разговор сред църквите на Сърбия и на районен съд Македония.

Решението на Вселенската патриаршия, съгласно него, е улеснило това на Сръбската православна черква (СПЦ) по отношение на признаването на автокефалията на Македонската православна черква – Охридска архиепископия (МПЦ-ОА).

На 21 юни Българската православна черква - Българска патриаршия излезе с публично изказване, в което приветства решенията за повдигане на схизмата и влиза в канонично и евхаристийно общение с Православната черква на Северна Македония, като посочи, че въпросът за името на Православната черква на Северна Македония следва да бъде прегледан. /БГНЕС
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР