Руската мисия “Луна 25. Фото: НПО Лавочкин Най-сетне – след

...
Руската мисия “Луна 25. Фото: НПО Лавочкин Най-сетне – след
Коментари Харесай

Руската лунна мисия Луна 25 пристигна на космодрума Восточний!

Руската задача “Луна 25 ”. Фото: Неправителствени организации Лавочкин

Най-сетне – след дългогодишни отлагания “Луна 25 ” дойде на космодрум Восточний! Изстрелването на задачата е планувано за август и в случай че всичко премине по проект, това ще е първото в историята кацане на повърхността на Луната в региона на нейния Южен полюс.

Напомням на читателите, че “Луна 25 ” е първата задача в историята на модерна Русия, която ще се насочи към естествения ни сателит. Досега единствено три страни са успявали да кацнат на Луната – Съюз на съветските социалистически републики, Съединени американски щати и Китай, а от тях само Китай е постигала това през 21-ви век. Други страни също се пробваха – Япония ( “Омотенаши ”, “Хакуто-Р ”), Индия ( “Викрам ”), Израел ( “Берешийт ”), само че всички те се провалиха. На 14-ти юли Индия ще се опита да изстреля задачата “Чандраян-3 ”, тъй че идващият опит за лунно кацане ще е индийски. Иначе през миналите две десетилетия голям брой страни имаха мощни орбитални задачи към Луната – Съединени американски щати, Китай, Индия, Япония, Южна Корея. Но не и Русия – руснаците не са имали сполучлива лунна или планетарна задача след 1988 година, откогато “Фобос 2 ” се насочи към Марс.

Мнозина са скептични, че руснаците ще съумеят да кацнат на Луната – имайки поради дългогодишната рецесия в съветската космонавтика и честите провали. Други не могат да се зарадват след съветската експанзия в Украйна. Но всеки един научно-технологичен триумф на която и да е страна е триумф и за цялото човечество – тъй че дано да пожелаем благоденствие на дейците на Неправителствени организации “Лавочкин ”. Надяваме се на меко кацане и нека забележим нови фотоси от повърхността на Луната!

Инфо: Неправителствени организации Лавочкин

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР