Руската комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова отхвърли обвиненията

...
Руската комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова отхвърли обвиненията
Коментари Харесай

Руската комисарка по правата на детето отхвърли обвиненията на съда в Хага за военни престъпления

Руската комисарка по правата на детето Мария Лвова-Белова отхвърли обвиняванията във военни закононарушения, които Международният углавен съд (МНС) насочи към нея и съветския президент Владимир Путин, заяви Ройтерс във вторник.

На 17 март основаният в Хага съд на Путин и Лвова-Белова, защото има доказателства, че „ носят наказателна отговорност за противозаконното депортиране на украински деца “ от окупираните региони към Русия. Заради това трибуналът повдигна против нея обвиняване за военно закононарушение.

Според МНС има информация, че стотици деца са били изведени от сиропиталища и други домове в регионите, които Москва анексира нелегално. Някои от тях са били дадени за осиновяване в Русия.

Във вторник Лвова-Белова дефинира обвиняванията като " погрешни и неразбираеми " и сподели на конференция в Москва, че постоянно е търсено единодушието на родителите на децата и че ръководената от нея комисия е работила в името на ползите им. Тя добави, че " в случай че е имало някакви съответни проблеми с съответни фамилии ", е подготвена да помогне за решаването им.

Тя отхвърли изказванията, че деца са били отвеждани в лагери за превъзпитание, и сподели, че не знае за нито един случай на дете от Източна Украйна, което да е било отделено от кръвните си родственици, с цел да бъде предадено в приемно семейство. За доста такива случаи оповестиха пострадали украинци, както и правозащитни организации.

Лвова-Белова твърди, че украинските управляващи работят срещу ползите на децата, като не ги изтеглят от регионите на бойни дейности, и “ги употребяват като жив щит за украинските военни и неонацистките сили “. Тя сподели още, че от февруари предходната година до момента Русия е приела над 5 млн. бежанци от Донбас, в това число 730 000 деца.

В настрана изказване на комисията, оповестено преди конференцията, се твърди, че Донецк и Луганск - двата украински района, за които Русия претендира и които отчасти управлява, са поискали Москва да одобри цивилни жители, в това число сираци и деца, чиито родители са изчезнали. Комисията написа още, че не е получила никакви документи от МНС, макар че Русия не признава неговата пълномощия.

Кремъл към този момент дефинира заповедта за арест на МНС за " възмутително пристрастно решение ". Руските публични лица отхвърлят военните закононарушения в Украйна, макар многочислените доказателства за такива.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР