Руската инвазия в Украйна увеличи силно геополитическия риск, което се

...
Руската инвазия в Украйна увеличи силно геополитическия риск, което се
Коментари Харесай

Войната тласка борсите към мечи пазар и хвърля в размисъл централните банкери

Руската инвазия в Украйна усили мощно геополитическия риск, което се трансферира върху всички финансови пазари и изтри милиарди долари стойност. Това удари доходността на редица капиталови активи, само че резултатите от това не стопират единствено дотук.
По покрай мечия пазар
Събитията от четвъртък единствено форсираха в допълнение спада и корекцията на финансовите пазари по света. В Съединени американски щати Nasdaq още повече се приближи до нахлуване в мечи пазар - състояние, когато показателят падне с 20% от последния си връх, а за промяна се смята спад с 10% надолу. Така от върха си на 11 ноември предходната година до началото на сесията в четвъртък Nasdaq Composite се е намалил с 19.9%, като за малко беше и със спад от над 20% за този интервал. Малко по-късно обаче показателят, в който огромна тежест имат софтуерните компании, заличи спада си и се върна към вчерашните си равнища.

В Русия мечият пазар пристигна в рамките единствено дневно, откакто показателите се сринаха с 30 до 45%, a от цената на локалните компании бяха изтрити над 250 милиарда $. Спад в цените на активите не е добра вест за вложенията на хората, било то и индиректно през пенсионни и взаимни фондове, доверителни сметки и други. Корекцията на пазарите пристигна след повече от година на борсов пандемичен взрив, предизвикана от инфлацията и желанията на централните банки да спрат с демократичните политики и да стартират с покачване на лихвите.

На европейските пазари пък изключително мощно пострада финансовият бранш и най-много банки с огромни експозиции и дъщерни поделения в Русия. Акциите на австрийската Raiffeisenbank се сринаха с 24%, а тези на италианската Unicredit - с 13%.
Реклама Действията на централните банки
Именно повишеното напрежение може да накара Федералният запас да работи по-малко нападателно на срещата си през март. На нея се чака първото покачване на лихвите от много време насам, като към този момент се приема за несъмнено, че то ще е най-малко 0.25%, само че има отзиви, че това може да стане и с 0.5%. Според анализаторите на Goldman Sachs обаче с повишаването на напрежението вторият сюжет към този момент е съвсем необикновен. В сряда, преди нашествието на Русия в Украйна, президентът на Федералната банка на Сан Франциско Мери Долу сподели, че основаното напрежение е потрес за търсенето, само че какъв брой бездънен е той ще зависи от продължителността на рецесията. На неофициално съвещание в четвъртък в Париж се събра и управлението на Европейската централна банка, като задачата й беше да се очертае проект за края на процедурата по отпечатване на пари, само че и за вероятно повдигане на лихвите в бъдеще. Информация от нея обаче по този начин и не излезе. Едно от терзанията на централните банкери при повишение на лихвите е, че това удря през увеличените разноски за лихви стопанската система и опциите на държавните управления да се финансират. Въпреки това преди военните дейности пазарните анализатори чакаха, че поради инфлацията ЕЦБ ще бъде принудена през есента да премине към повишаване на лихвите си.
Още тласък за инфлацията
Поскъпването на суровините поради повишеното напрежение може да се трансферира върху така и така високата инфлация. В изявление за Reuters, оповестено в четвъртък, членът на ЕЦБ и шеф на гръцката централна банка Янис Сторнарас споделя, че съгласно него инфлационният резултат от военния спор ще е кратковременен поради енергийните цени. " В средносрочен ще има дефлационен напън поради комерсиалните несъответствия ", счита той.

Директният резултат с изключение на върху енергийните запаси - петролът удари 105 $ за барел, а газът нарастна с над 50%, идва и от цените на храни и първични материали. Страните от Черноморския басейн са едни от най-големите производители и експортьори на пшеница, а Украйна и Русия дават отговор за съвсем една трета от международния експорт. В четвъртък цената й скочи с съвсем 6% до 9.3 $ за бушел (27.2 кг), а за тази седмица покачването е с съвсем 16%. Това е най-високото равнище от близо 9 години, а по-високи бяха цените само през 2014 година, когато Русия анексира Крим. Поскъпнаха и други първични материали като паладий, алуминий и никел. Ако този тренд продължи, той ще е още един катализатор на световната индустриална инфлация, която може да се трансферира и върху потребителските цени. От друга страна, по-високите цени на суровините биха могли да усилят експортните доходи на Русия, в случай че глобите разрешат на други страни да купуват от Русия. Тези изгоди обаче няма да надвиши вредите, нанесени на съветската стопанска система, отразени в падащия борсов пазар и валута, разяснява Economist.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР