Руската инвазия в Украйна доведе до санкции срещу Москва, като

...
Руската инвазия в Украйна доведе до санкции срещу Москва, като
Коментари Харесай

Германия не вижда ядрената енергия като отговор на енергийната криза

Руската инвазия в Украйна докара до наказания против Москва, като част от тях са ориентирани към енергийния бранш. Те сигурно ще трансформират енергийния пазар и ще доведат до доста намалявне на съветската взаимозависимост. Една от страните, в които това ще се случи сигурно, е Германия. Страната е внесла 142 милиарда куб. метра газ през 2021 година, сочат данни на службата за външнотърговска статистика BAFA, а локалното ползване е било 100 милиарда куб. метра. Това е и повода в Бундестага да има гласове за завръщане към нуклеарната сила.

" Ако още веднъж активираме трите централи, които бяха изключени предишния декември, те биха могли, дружно с трите, които към момента работят, да заменят всички въглища, които внасяме от Русия, или 30% от съветския газ ", сподели депутатът от " Алтернатива за Германия " Марк Бернхард в Народното събрание по-рано този месец. Германският канцлер Олаф Шолц бързо отхвърли това предложение, заявявайки: " Ако светът беше толкоз елементарен, колкото си представяте във вашия въпрос, щяхме да имаме доста добър живот ".
Каква е повода Германия да е срещу нуклеарната сила?
В Германия се следят съществени настроения против нуклеарната енергетика в последните 10 години, като техните корени могат да бъдат проследени до нещастието във Фукушима през 2011 година Тогава земетресение в Токио докара до цунами, което по пътя си мина и през нуклеарната централа в Фукушима и докара до изпускане на радиоактивно замърсяване.
Реклама
След нещастието в Япония немското държавно управление взе решението, че нуклеарната сила не е задоволително безвредна и реакторите в страната би трябвало да бъдат затворени в границите на 11 години. Първите три от реакторите към този момент не работят, като последните три би трябвало да бъдат затворени в края на годината.

Сегашното държавно управление акцентира софтуерни аргументи - потребността от реновации и вложения, като основната причина за нежеланието си да заложи на нуклеарната сила. Друг фактор е и фактът, че съветският газ е основен за производството на топлота и в индустрията, написа Financial Times. Ядрената сила не би могла да размени изчезналия газ, откакто общата мощ на трите останали централи е прекомерно дребна за сходна задача - приблизително те доставят към 30 терават часа електричество на година, което е едвам 5% от общите потребности в страната.

Друго събитие, което оказва въздействие, е наличието на Зелените в ръководещата коалиция и по-точно в Министерството на стопанската система, където министър е точно техен представител. Партията от дълги години е срещу нуклеарната сила, като възможен противоположен завой сега би им коствал поддръжка. " Би било самоубийство за Зелените да кажат, че сме сбъркали по отношение на нуклеарната сила ", сподели Томас О`Донъл, основан в Германия енергиен анализатор и нуклеарен физик. " Така че са принудени да продължат със остарелия военен проект ", добави той пред изданието.
Какви са проблемите с нуклеарната сила?
Фактическите проблеми с нуклеарната сила в Германия не са малко, като те варират от чисто софтуерни до лицензионни.
Реклама
Първият от тях е, че в случай че се вземе решение животът на трите централи да бъде продължен, то ще е нужно правенето на нова всеобхватна оценка на риска. Според немското държавно управление рисковете са се повишили в последните години, като измежду тях към този момент би трябвало да бъдат добавени и евентуални хакерски атаки. Освен това съветското нахлуване над Украйна, и по-точно офанзивата против Запорожската атомна електроцентрала, демонстрира уязвимостта на АЕЦ.

Горивото е вторият проблем при положение, че нуклеарната сила бъде определена за бъдещето на Германия. Трите съществуващи централи нямат свежо нуклеарно гориво за работа след края на годината, сочат данни на праителството. Производството на нови горивни касети ще отнеме сред 12 и 15 месеца и ще бъдат подготвени най-рано през лятото на 2023 година Тук обаче още веднъж стигаме до познатата обстановка, тъй като Русия е вторият по величина снабдител на уран за нуклеарните централи в Европейския съюз съгласно Евростат.

Лицензирането на трите атомни централи също е проблем, който би основал проблеми. Последните три нуклеарни централи са били подложени на ревизия за сигурност през 2009 година. Това значи, че в случай че би трябвало да работят и след края на годината, ще би трябвало да се извърши нова ревизия, която може да провокира претенции за " всеобщи вложения " в технологии за сигурност.

Това би означавало наново лицензиране, което от своя страна е мощно бюрократичен развой - от тях ще се изисква да дават отговор на най-новите научни и софтуерни стандарти, които биха могли да се окажат толкоз взискателни, че смисълът операторите да влагат в сходни усъвършенствания би бил загубен.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Свят 1 Войната в Украйна 2 Свят 3 Политика 1 Политика 2 Войната в Украйна 3 Компании Реклама Операторите не желаят реакторите да не престават работа
Може би най-големият проблем обаче ще се окаже нежеланието на самите оператори да продължат да ръководят трите централи. Франк Мастио, основен изпълнителен шеф на EnBW, която ръководи една от трите централи - Neckarwestheim 2, сподели пред Financial Times, че удължаването на живота с повече от няколко седмици " не е допустимо с техническата конфигурация, която имаме през днешния ден ". " Нямаме никаква правна рамка, която да ни разреши да пуснем реакторите даже за една минута през 2023 година Това е отвън нашия надзор ", добави той.

Eon, която ръководи Isar 2, е на сходно мнение. " Няма бъдеще за нуклеарната сила в Германия - точка ", сподели основният изпълнителен шеф Лео Бирнбаум. " Това е прекомерно прочувствено. Няма да има смяна в законодателството и мнението ", счита Бирнбаум.

Операторите също по този начин дадоха изясненост, че в случай че възникне енергийна изключителна обстановка и държавното управление ги принуди да рестартират централите, те ще упорстват то да поеме всички опасности и разноски. " Те не са подготвени да обременяват своите акционери с опасности от злополучие ", съобщи пред Financial Times държавен чиновник.

" Проблемът е, че операторите просто не имат вяра на държавното управление ", споделя О`Донъл. Той счита, че с цел да бъдат рестартирани централи, те ще се нуждаят от политически гаранции, че нуклеарната сила ще продължи да бъде законна в Германия и политиката няма да бъде обърната още веднъж в бъдеще. А това от своя страна е сложна задача за всяко държавно управление.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Енергетика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР