Руската интернет търсачка Yandex обяви, че може да обяви фалит

...
Руската интернет търсачка Yandex обяви, че може да обяви фалит
Коментари Харесай

Руската търсачка Yandex може да падне жертва на санкциите

Руската интернет търсачка Yandex разгласи, че може да разгласи банкрут в резултат на глобите, наложени от Запада против Русия поради нападението над Украйна. Компанията би имала усложнение да изплати задълженията си, ако притежателите на облигации на компанията изискат инвестицията си назад. Това може да се случи поради решението на Руската централна банка Московската фондова борса да остане затворена най-малко до сряда поради резултата от западните наказания, оповестява The Moscow Times. Фалит може да настъпи, в случай че притежателите на облигации на компанията упражнят правото си да изискат назад изкупуване на скъпи бумаги на стойност 1.25 милиарда $. Притежателите на облигации с падеж преди 2025 година могат да упражнят правото си, в случай че търговията с акциите на компанията бъде спряна за повече от пет търговски дни, се споделя в изказване на компанията. На процедура петък беше петият ден, а борсата ще остане затворена най-малко до 9 март.

Търговията с книжата на Yandex беше спряна също по този начин на Нюйоркската фондова борса и на Nasdaq. Решението ще бъде годно, до момента в който компанията не изясни по какъв начин тъкмо ще бъде наранена и по какъв начин ще й се отразят западните наказания. Компанията е основана в Нидерландия, само че по-голямата част от офисите й са в Русия. По този метод Yandex не е непосредствено под прицела на глобите, само че рестриктивните мерки, които са наложени в Русия, я заплашват. Компанията сега не би имала опцията да реалокира по-голямата част от средствата си, които се намират в Русия. Причината е ограниченията, които Руската централна банка взе, с цел да резервира валутните запаси, както и да спре интернационалните компании да трансферират активите си.

" Групата на Yandex като цяло сега няма задоволително запаси, с цел да изкупи напълно облигациите ", споделиха от компанията. " Дори и да го създадем, това би имало значителен неподходящ резултат върху нашето краткосрочно финансово положение и ликвидност и може да повлияе на способността ни да изпълняваме другите си отговорности. "

Yandex продължава да изследва обстановката по отношение на преместването на активи, като също по този начин изследва и различни способи на финансиране. " В случай че сме възпрепятствани да разпределим спомагателни средства от нашите съветски дъщерни сдружения към холандската ни компания майка, Yandex няма да има задоволително запаси, с цел да изкупи по-голямата част от конвертируемите облигации ", сподели софтуерната компания. " В момента организираме обмисляне при изключителни обстановки, с цел да определим какви стъпки ще предприемем в това отношение и какви други източници на финансиране ще ни бъдат налични, ако това право на назад изкупуване бъде задействано ", обявиха от Yandex пред CNN.
Реклама Yandex и Uber се разделят
Една от сполучливите дивизии на компанията беше тази за споделени пътувания, която Yandex създаде с Uber. Тя беше учредена през 2018 година като сходство на бизнеса на Uber, а с изключение на приложението за споделени пътувания бяха основани такива и за доставки на храни и доставки от супермаркети. Дружеството оперираше в Русия и прилежащите страни.

През 2021 година Uber доста понижи каузи си в компанията, а откакто Русия атакува Украйна, от американската компания оповестиха, че приключват взаимния си бизнес с Yandex. Компанията съобщи, че ще в профил тримата си членове от борда на шефовете на сдружението с " съветския Гугъл ". " Ние интензивно търсим благоприятни условия за ускорение на продажбата на останалите ни участия и в това време ще извадим нашите ръководители от борда на взаимното дружество ", сподели представител на Uber пред Reuters.

Друг удар за компанията пристигна от Литва, която изиска от Гугъл и Apple да отстранен приложението за услугата Yandex.taxi. от магазините си за приложения. Действието на балтийската страна също идва в отговор на съветското нахлуване над Украйна, само че това не е първият проблем на компанията в Литва. Литовският държавен център за киберсигурност през 2018 година посъветва да не се употребява приложението, заявявайки, че подозира, че то събира несъразмерни количества потребителски данни и може да ги изпраща до сървъри в Русия, което го прави налично за съветските чиновници по сигурността.

Министърът на стопанската система и инфраструктурата на Естония Таави Аас също се разгласи в поддръжка на предлагането приложението да бъде спряно на територията на страната. Според него е значимо Естония да покаже единение с Европейския съюз по отношение на глобите, тъй като това е методът те да бъдат ефикасни. " Днес естонското държавно управление не е наложило никакви спомагателни ограничавания в допълнение към глобите на Европейския съюз, само че полемиките за тези благоприятни условия сигурно ще продължат в държавното управление през идващите дни ", сподели министърът. " Надявам се, че нашите хора одобряват съществено тази рекомендация ", сподели Аас пред естонското издание err.ee. Кметът на Вилнюс Ремигиюс Шимашиус също поддържа предлагането.
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Компании
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР