Руската дума прие на трето и последно четене закон за

...
Руската дума прие на трето и последно четене закон за
Коментари Харесай

Руският парламент прие закон за "суверенен интернет"

Руската дума одобри на трето и последно четене " закон за обезпечаване на безвредно и стабилно действие " на интернет на територията на Русия, оповестиха издания в страната.

Документът е прочут като закон за изолираност на Рунет (руския сегмент от интернет). Той планува всички оператори да конфигурират особено съоръжение, предоставено от информационния регулатор Роскомнадзор и при опасност да ръководят с него интернет трафика.

Правителството ще дефинира лист със закани, както и реда за потребление на оборудването. Чрез него ще се филтрира трафикът и ще се блокира достъпът до неразрешени в Русия уеб сайтове. В момента това е грижа на интернет доставчиците, само че Роскомнадзор ще централизира усилието по този начин, че то да обхване всички поддържащи интернет мрежи.

Освен това до началото на 2021 година Русия би трябвало да сътвори лична система за имена на домейните. Това е база данни за компютри, услуги и други запаси, с чиято помощ имената на хостовете се преобразуват в IP адреси.

" Безопасност при изключване "

Руски специалисти считат, че тези стъпки ще оказват помощ Рунет да работи в цялостна изолираност от света. Депутатите, внесли плана, в същото време упорстват, че задачата е единствено да се подсигурява сигурност на мрежата, в случай че Русия бъде изключена от нея. Вестник " Комерсант " цитира специалист от работни групи, обсъждали текста, съгласно който той, макар поправките, е останал " необразовано и неразбираемо " написан.

При утвърждение в Съвета на федерацията (горната камара) на 22 април ще е нужен само подписът на съветския президент Владимир Путин, с цел да влезе законът в действие от 1 ноември, написа деловото издание РБК.

Планирани са и " учения ", които съгласно първичните проекти (при предходни четения) предвиждаха пробно изключване на Русия от интернет на 1 април. Към момента обаче управляващите не прецизират задачите и дилемите на ученията, добавя електронното издание " Медуза ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР