Руската дирекция на Световната банка (The World Bank) провежда консултации

...
Руската дирекция на Световната банка (The World Bank) провежда консултации
Коментари Харесай

Русия може да номинира кандидат за шеф на Световната банка

Руската дирекция на Световната банка (The World Bank) организира съвещания с сътрудници от “приятелски страни ”, с цел да вземе решение за претендент за президент на тази финансова организация, опция на американската. Това оповестява ТАСС.

Роман Маршавин, изпълнителен шеф на Русия в Световната банка, разяснява, че консултациите по въпроса са били “много дейни ”. Той отбелязва, че в разширения лист с евентуални претенденти към този момент има 15 имена и той продължава да пораства. Според него описът включва както съветски, по този начин и задгранични известни икономисти.

“Консултациите с сътрудниците ще продължат през уикенда. И най-вероятно идната седмица ще изпратим съответни оферти в Москва ”, споделя той.

На 23 февруари президентът на Съединени американски щати Джо Байдън предложи назначението на нов президент на Световната банка на някогашния началник на Mastercard Corporation Аджай Банга, който сега заема поста вицепрезидент на капиталовата компания General Atlantic. Това оповестиха от Белия дом. Както сподели Байдън, Банга има неповторимата дарба да управлява Световната банка “в този сериозен миг от историята ”.

Вицепрезидентът на General Atlantic прекара три десетилетия в създаване и ръководство на сполучливи световни компании, основаване на работни места и стимулиране на вложения в разрастващите се страни, означи Байдън.

На 15 февруари стана известно, че президентът на Световната банка Дейвид Малпас разгласи желанието си да напусне поста си през идващите месеци. Предсрочната оставка ще се случи към година преди формалния завършек на мандата на Малпас. Причината за това решение е незнайна.

Дейвид Малпас бе назначен на поста началник на Световната банка през 2019 година от тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп. През 2022 година имаше апели за отстраняването му, откакто той се обърка, до момента в който отговаряше на въпрос на конференция за аргументите за изменението на климата.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР