Руската дипломация обвини Киев, че по-рано тази седмица е извършила

...
Руската дипломация обвини Киев, че по-рано тази седмица е извършила
Коментари Харесай

Мария Захарова обвини Украйна в удари по ядрена централа, отрече за преговори за прекратяване на украинския конфликт


Руската дипломация упрекна Киев, че по-рано тази седмица е направила удари с дронове по Запорожката нуклеарна централа в Източна Украйна, която е под контрола на Кремъл от март, заяви Българска телеграфна агенция.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 6422
" Тези дейности удостоверяват желанието на украинските управляващи да основат условия за нуклеарна злополука освен на своята територия, само че и в цяла Европа ", съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова по време на седмичната си конференция.

Ударите не са нанесли провали, които да слагат в заплаха сигурността на централата.

Според Захарова украинските сили са нанесли удар с дрон в понеделник, " на няколко десетки метра от жизненоважни за сигурността на централата структури - контейнер за отработено нуклеарно гориво и контейнер за изстудяване на един от реакторите ".

Говорителката добави, че Киев е нанесъл нов удар през вчерашния ден. Руските медии разгласиха фотоси с кълба пушек, за които настояват, че са от град Енергодар, където се намира централата. Агенция Франс Прес все още не може да удостовери тази информация от самостоятелни източници.

Мария Захарова удостовери, че Москва се е свързала с Международната организация за аточна сила след двата удара.

Миналата седмица украинският нуклеарен оператор " Енергоатом " упрекна съветската войска, че е конфигурирала ракетни установки на площадката на Запорожката нуклеарна централа, която е най-голямата в цяла Европа. Според " Енергоатом " към петстотин съветски бойци са ситуирани в този момент там.

След завладяването на централата при започване на март съветската войска извърши обстрели по здания, намиращи се в рамките на обекта, с което още тогава породи страхове от сериозен нуклеарен случай.

По време на конференцията през днешния ден Захарова разяснява също, че не е имало никаква връзка със Съединените щати за мирни договаряния за Украйна. " Американската администрация не разрешава на своите повереници в Киев даже да си помислят да беседват с нас и явно ги тласка да се бият до последния украинец ", съобщи тя, представена от Ройтерс.

Мирните договаряния сред Русия и Украйна бяха замразени при започване на април, когато разискването на помирение с посредничеството на Турция се провали.

Украинският президент Володимир Зеленски отхвърля опцията за мирни договаряния, до момента в който съветски елементи управляват окупирани украински територии. Вчера външният министър на Русия Сергей Лавров назова мирните договаряния с Украйна безсмислени. Президентът Владимир Путин съобщи на 7 юли, че Русия още не е почнала със сериозните неща в Украйна и провокира Запада да се опита да я победи на бойното поле.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР