Руската държавна компания Росатом ще започне изграждането на два нови

...
Руската държавна компания Росатом ще започне изграждането на два нови
Коментари Харесай

Русия изгражда два нови реактора за унгарската АЕЦ “Пакш”

Руската държавна компания " Росатом " ще стартира построяването на два нови нуклеарни реактора в унгарската атомна електроцентрала " Пакш ". Планът за разширение произтича от съглашение сред двете страни от 2014 г, съгласно което нуклеарният потенциал на централата ще се усили повече от два пъти.
Унгарският министър на външните работи означи началото на строителството.

 
Сега е по-ясно от всеки път, че страните, които разполагат с нуклеарна сила и атомни електроцентрали, могат да се усещат по-сигурни във връзка с енергийните си доставки. Колкото по-голям е потенциалът на една страна в региона на нуклеарната енергетика, толкоз по-сигурна ще бъде тя в бъдеще.
Петер Сиярто, министър на външните работи на Унгария

Макар че Европейският съюз се отхвърля поетапно от съветските доставки на газ и нефт и наложи стопански наказания на Русия поради войната в Украйна, актуалните ограничения не включват нуклеарната сила. Унгария не поддържа абсолютно европейските решения за наказания. С това разширение тя цели да обезпечи бъдещите си енергийни доставки. Проектът ще бъде сбъднат с съветски заем на стойност към 12.5 милиарда евро.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР