Руската армия се сдоби с най-ценен трофей - френско-британската ракета

...
Руската армия се сдоби с най-ценен трофей - френско-британската ракета
Коментари Харесай

Украйна помогна на Русия да овладее тайните на “Storm Shadow”

Руската войска се снабди с най-ценен трофей - френско-британската ракета “Storm Shadow ”, с която врагът поразява цели в тила от огромни дистанции. Какви са характерностите на тази ракета и по какъв начин ще се отрази анализът на нейния „ заряд “ върху тактиката за противопоставяне на сходни системи?

Тези дни съветските военни от доброволческия отряд " Барс-11 " заловиха френско-британска крилата ракета “Storm Shadow ” заяви за РИА Новости ръководителят на Военно-техническия център " Царски вълци " Дмитрий Рогозин. По думите му снарядът е погубен единствено отчасти, защото е паднал хоризонтално.

„ Ракетата беше разграничена на няколко елементи от нашите механически експерти напряко на бойното поле. Осколъчно-фугасната и кумулативната част са обособени, блокът за ръководство е обособен, крилото е сгънато за по-лесно превозване “, сподели Рогозин. Той добави, че бойната глава употребява електроника на доста високо равнище.

В канала си в “Телеграм ” Рогозин означи, че материалната част на ракетата е трябвало да бъде изведена от „ сивата зона “ на линията на прикосновение под обстрел. Освен това украински диверсанти се пробвали да засекат колата с ракетата и ескорта по пътя. Операцията по евакуацията на пленения “Сторм Шадоу ” продължава два дни.

В момента снарядът е изпратен в едно от отбранителните предприятия на Москва. Рогозин означи, че експертите ще проучат логаритмите на системата за ръководство на оръжията и ще ги споделят с специалистите по Противовъздушна отбрана, което ще разреши да се откри „ противоотрова “ в нашите системи за радио-електронна война.

Американското издание “Драйв ” написа, че ракетата може да има огромна разследваща стойност за Русия. Отбелязва се, че в структурата на “Сторм Шадоу ” са приложени решения, които обезпечават стелт. Според вестника материалите, от които е изработен снарядът, както и структурата на бойната глава може да са потребни за въоръжените сили на РФ.

Боеприпасите са получили инерционна система за ориентиране със сателитна промяна, а на последния стадий от полета ракетата употребява инфрачервена глава за самонасочване с автоматизирано различаване на задачата. Според изданието изследването на бойната глава, бордовата електроника и програмен продукт ще разреши да се открият слабостите на ракетата.

„ На първо място, анализът на “Storm Shadow ” ще ни разреши да разберем тъкмо от какви композитни материали се състои ракетата. Тази информация ще бъде значима стъпка към подобряването на нашите средства за РЕБ. Освен това Русия получава опция да разглоби в елементи инерционната система за ориентиране на снаряда “, показва военният специалист Юрий Кнутов.

„ Придвижването към задачата от “Storm Shadow ” се прави на три етапи. На първия стадий бойната глава получава данни от базата, което разрешава точното ориентиране на ракетата към нужния квадрат. След това, към този момент в полет, снарядът чете данните от сателитната система. Така корекцията на траекторията става непосредствено във въздуха “, отбелязва събеседникът.

„ На последния стадий се задейства термична система за самонасочване, която със светкавична скорост съпоставя изображението на задачата, вградена в ракетата, с това, което вижда камерата на снаряда. Такава трифазна система разрешава удари с оптималната акуратност. Сега въоръжените сили на РФ имат опция да изучат тази система от вътрешната страна “, акцентира специалистът.

„ Освен това, след в детайли изследване, противодействието ще стане по-евтино, защото ще можем да се съсредоточим повече върху системите за радиоелектронна битка, макар че преди трябваше да използваме боеприпасите на „ Панцир “, акцентира източникът.

„ Трудно е да се реши тъкмо времето, належащо за анализиране на “Storm Shadow ”. Както демонстрира практиката, подробният обзор може да отнеме към месец. Въпреки това най-важните данни ще се появят в границите на седмица след началото на цялостната работа в тази област “, обобщава Кнутов.

„ Английско-френската крилата ракета “Storm Shadow ” е скъп трофей за нашата отбранителна промишленост. Изследователските институти ще проучат изцяло тази ракета, нейните мощни и слаби страни, механически благоприятни условия и така нататък “, споделя Айтех Бижев, някогашен заместник-главнокомандващ на Военновъздушни сили на Русия за Обединената система за Противовъздушна отбрана на Оперативно-наблюдателно дело.

„ Особено скъпо е, че в изискванията на военни дейности и явен спор с НАТО успяхме да получим подобен пример. Ако желаеме да въведем някои от технологиите, които се употребяват там, ще го създадем, ще ги приемем “, сподели той.

" Но най-важното е, че ще можем да подобрим нашата система за Противовъздушна отбрана. За да създадем това, въз основа на получените данни ще бъдат основани аналози на ракети - цели, върху които изчисленията на системите за Противовъздушна отбрана ще се научат да работят, “, аргументира се специалистът. „ Разбира се, британците и французите по някакъв метод ще реагират на случилото се, ще модернизират системата си. Но не приказваме за някакви доста основни промени, които лишават доста време. Най-вероятно ще създадат някои механически усъвършенствания “, добави той.

„ Като цяло, като част от специфична военна интервенция, ние учим всеки ден, следим врага в действителни военни дейности. Нашата войска натрупа скъп опит в противодействието на целия боеприпас, с който разполага НАТО, и то за всички типове въоръжени сили “, приключи Бижев.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР