Русия засилва ядрения шантаж, като бомбардира площадката на украинската атомна

...
Русия засилва ядрения шантаж, като бомбардира площадката на украинската атомна
Коментари Харесай

Русия засилва ядрения шантаж - обстрелва поредна украинска АЕЦ

Русия ускорява нуклеарния шантаж, като бомбардира площадката на украинската атомна електроцентрала " Южноукраинск ", заяви нейният шеф Игор Полович.

С удара в понеделник в южната част на Николаевска област " стартира втората фаза на нуклеарния им шантаж ", сподели Полович.

Нападенията към нуклеарните уреди в Украйна провокираха апели от страна на Киев и западните му съдружници за демилитаризиране на регионите към комплексите.

Днес кореспонденти на Агенция Франс Прес видяха бездънен кратер, посипан с фрагменти от снаряди, на няколкостотин метра от централата в Южноукраинск по време на конференция, проведена от украинската организация за нуклеарна сила " Енергоатом ". На десетки метри от кратера се вижда, че вратата и прозорците на постройка, която Агенция Франс Прес нямаше право да посети, са изпочупени от детонацията. От другата страна на кратера, друга постройка, по-малко потърпевша, също е изгубила по-голямата част от прозорците си.

Според началника на службата за сигурност в Южноукраинск Иван Жебет полицията и прокуратурата са претърсили мястото за шрапнели, които са взели, с цел да разпознават снаряда.

Пивденноукраинск е третият нуклеарен обект, обиден от съветската инвазия в Украйна, почнала в края на февруари. Най-голямото атомно оборудване в Европа - Запорожската атомна централа в следената от Русия територия в Украйна - се трансформира в гореща точка за безпокойствие след взаимните изказвания за набези там.

В началото на войната се водиха боеве към Чернобил в северната част на страната, където при детонация през 1986 година са нечисти обширни територии.

През март съветските войски превзеха централата в Запорожие и обстрелът към оборудването провокира намесата на западните водачи. В началото на септември там беше ситуиран бдителен екип на атомната организация на Организация на обединените нации.

Този месец френският президент Еманюел Макрон прикани съветския си сътрудник Владимир Путин да изтегли тежките оръжия от района, а съветският водач предизвести за евентуални " пагубни " последствия от боевете там. /БГНЕС

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР