Русия задържа редактор на финансираното от САЩ Радио Свободна Европа/Радио

...
Русия задържа редактор на финансираното от САЩ Радио Свободна Европа/Радио
Коментари Харесай

Русия задържа журналист на Радио Свободна Европа

Русия задържа редактор на финансираното от Съединени американски щати Радио Свободна Европа/Радио Свобод а (RFE/RL) за това, че не се е записал като задграничен сътрудник.

Под управлението на съветският президент Владимир Путин, съветските управляващи започнаха да ползват все по-строги мерки които ограничават свободата на печата - наклонност, която се форсира с пълномащабното навлизане на Москва в Украйна през февруари 2022 г, написа " Политико ".

Алсу Курмашева, чиито репортажи се концентрираха върху етническите малцинства в югозападните райони на Татарстан (главата на който е Казан) и Башкортостан, е вторият американски жител, задържан в Русия от началото на годината, защото управляващите все по-често се насочват към задгранични медии в страната.

47-годишната Курмашева има американски и съветски паспорти . Тя е омъжена и има две деца, съгласно RFE/RL. Учила е британски и турски език в университета.

" Курмашева е умел публицист, който от дълго време отразява общностите на етническите малцинства в Татарстан и Башкортостан във Волго-Уралския район на Русия ", сподели RFE/RL.

" Тя заяви за начинания за отбрана и опазване на татарския език и просвета от съветските управляващи, които упражняват засилен напън върху татарите през последните години. "

Курмашева отпътува за Русия по незабавен фамилен случай на 20 май. Докато чакала полета си за връщане на 2 юни, тя бива временно арестувана на руското летище в Казан. Нейните паспорти са конфискувани и тя е санкционирана за това, че не е записала американския си паспорт при съветските управляващи.

На 18 октомври тя е упрекната, че не се е записала като непознат сътрудник.

Терминът, който носи конотация на шпионаж от Студената война , се употребява в Русия за етикетиране на организации, публицисти, деятели и даже поп звезди и писатели, за които се счита, че вземат участие в политическа активност с задгранична поддръжка.

Според съветското законодателство лица и организации, получаващи финансиране от чужбина, могат да бъдат оповестени за задгранични сътрудници, което евентуално подкопава доверието в съветската общност към тях. Тези, които се смятат за задгранични сътрудници, би трябвало да маркират оповестената си работа, отбелязващ техния статус.

" Алсу е доста почитан сътрудник, предана брачна половинка и всеотдайна майка на две деца ", сподели настоящият президент на RFE/RL Джефри Гедмин. " Тя би трябвало да бъде освободена, с цел да може неотложно да се върне при фамилията си. "

Евън Гершкович, сътрудник на Wall Street Journal,  по съмнение в шпионаж в интерес на Съединени американски щати и остава в съветски арест.

Няколко месеца по-късно репортерът на  " Политико Европа " Ева Хартог беше експулсирана от Русия след десетилетие на репортажи в страната , откакто управляващите взеха решение да не възобновят визата й. Анна-Лена Лорен, съветският сътрудник на шведския вестник Dagens Nyheter и на финландския вестник Hufvudstadsbladet, също беше изгонена същата седмица.

През 2012 година Путин подписа закон за стягане на контрола върху групите за цивилен права, финансирани от чужбина. По-късно законът беше уголемен, с цел да обхване и медийните организации, принуждавайки публицистите, работещи в страната, да се записват като " задгранични сътрудници " и да подават тежки документи.
 Китай пусна на независимост австралийската журналистка Чен Лей
Китай пусна на независимост австралийската журналистка Чен Лей

Тя беше упрекната за шерване на държавни секрети с друга страна
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР