Русия въвежда нова форма на пари - дигитална рубла -

...
Русия въвежда нова форма на пари - дигитална рубла -
Коментари Харесай

Русия въвежда дигитална рубла в нов опит за надзор на гражданите и заобикаляне на санкции

Русия вкарва нова форма на пари - цифрова рубла - и става следващата страна, която ще се пробва да опитва с електронна валута. Още от август страната ще тества цифрова версия на рублата в опит да модернизира финансовата си система. Но зад концепцията се крият и други планове, в това число по-строг контрол над приходите и разноските на жителите и нови опити за заобикаляне на западните наказания.

В момента Москва е в интернационална икономическа изолираност, откакто съветските банки на процедура бяха отрязани от международната финансова система поради войната ѝ в Украйна. В резултат съветската стопанска система се свива, а рублата е поевтиняла с повече от 18% по отношение на $, което е най-лошото показване измежду валутите на разрастващите се пазари след турската лира и аржентинското песо.

Това накара съветското държавно управление да вкара ограничения, които да отслабят резултата от глобите, в това число приемането на криптовалути за интернационалните заплащания.

Така се стига до концепцията за национална цифрова валута, като предлагането към този момент е утвърдено от Държавната дума и Съвета на федерацията. Предстои законопроектът да бъде подписан от президента Владимир Путин, като още през август руснаците ще могат да употребяват цифровата рубла в тестов режим. С нея Централната банка на Русия се надява да ускори контрола върху паричните транзакции на руснаците, въпреки да твърди, че няма да упорства хората да употребяват новата форма на пари.

Какво тъкмо съставлява цифровата рубла?

Физическите лица и фирмите ще могат да си отворят цифров портфейл в своята банка, който ще бъде наличен посредством всеки съветски заемодател. В него те ще разполагат с цифровата рубла, която е тип електронен токен. Той има неповторим код - тъкмо както хартиените банкноти - и на процедура е разплащателно средство, с което могат да се купуват всевъзможни артикули и услуги. То ще може да се обменя и за пари в брой.

Въпреки че наподобява на криптовалута, цифровата рубла не е такава. Криптовалутите като биткойн са основани на сходна блокчейн технология, само че те употребяват децентрализирани платежни системи, които не зависят от държавните управления. Случаят с цифровата рубла е различен - тя се издава от Централната банка и надлежно се контролира от страната.

При това преводите с нея няма да бъдат анонимни. Информацията за транзакциите в цифрови рубли ще бъде налична за Банката на Русия и Росфинмониторинг - съветската работа, виновна за битката с изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР