Русия ще проучи възможността за размяна на пленени бойци от

...
Русия ще проучи възможността за размяна на пленени бойци от
Коментари Харесай

Москва вероятно ще размени пленени бойци от Азов за приближен на Путин

Русия ще изследва опцията за замяна на пленени бойци от украинския полк " Азов " за Виктор Медведчук, непосредствен помощник на Владимир Путин, съобщи в събота депутатът и договарящ за Русия Леонид Слуцки.

„ Ще проучим въпроса “, сподели Слуцки, член на съветската делегация по време на последните договаряния с Киев, представен от организация Риа Новости, в отговор на въпрос за сходна замяна.

Говорейки от сепаратисткия град Донецк в Югоизточна Украйна, той сподели, че опцията за такава замяна ще бъде повдигната в Москва от " тези, които имат преимущества ".

67-годишният Виктор Медведчук е прочут украински политик и предприемач, непосредствен до съветския президент, който бе задържан в средата на април в Украйна при опит за бягство при започване на офанзивата на Кремъл в края на февруари.

Медведчук бе под домакински арест от май 2021 година, откакто бе упрекнат в „ държавна измяна “ и „ опит за плячкосване на естествени запаси в Крим “, украинския полуостров, анексиран от Русия през 2014 година

В петък съветската войска разгласи, че последните украински бранители на стратегическия град Мариупол, които седмици наред се укриваха в големия стоманодобив на Азовстал, са се предали.

Сред тях има членове на полк " Азов ", ултранационалистическа единица, която Кремъл счита за " неонацистка " и която Киев се надява да бъде освободена в подмяна на съветски пленници.

На 26 май Върховният съд на Русия би трябвало да прегледа искане за систематизиране на полка като " терористична организация ", което може да усложни размяната на тези пленници.

Лидерът на донецките сепаратисти Денис Пушилин съобщи в събота, че украинските бойци, които са защитавали завода " Азовстал " и са се предали, би трябвало да бъдат съдени.

„ Вярвам, че съдът е неминуем: справедливостта би трябвало да спечелва “, сподели Пушилин, представен от РИА Новости, по време на конференцията, на която приказва и Леонид Слуцки. / Агенция Франс Прес, БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР