Русия се справя добре във войната със санкциите, тя печели,

...
Русия се справя добре във войната със санкциите, тя печели,
Коментари Харесай

Европа търси начини да продължи да внася газ от Русия

Русия се оправя добре във войната със глобите, тя печели, написа чешкият ежедневник „ Лидовки “ /Lidovky/. Почти цяла Европа заплаща за газ и нефт в рубли.

Само преди няколко седмици Европейски Съюз съобщи, че отхвърля да заплаща за съветския газ в рубли. И в този момент съвсем всеки заплаща в рубли.

Реалността е, че европейските страни заплащат за съветския газ в рубли. И като сменяме личните си валути на съветска в съветска банка на наше име или на името на нашите компании, ние заобикаляме глобите, които самите ние приехме с огромен политически звук. Големи суми за енергийни носители ще продължат да постъпват в Русия и то тъкмо по сюжета, постановен от Кремъл, написа Lidovky.

„ Европейски Съюз не може без съветски газ и евентуално не може без нейния нефт “, сподели Самюел Фурфари, някогашен член на Европейската комисия по енергетика и геополитика.

Освен петрола и газа, цените се покачиха и за съвсем всичко, което Русия изнася. Никел, исполин, алуминий, паладий и мед нарастнаха доста. В немската промишленост към този момент има изострен дефицит на тези метали.

Винсент Колин, колумнист на френския вестник Les Echos, откри, че макар гръмките изказвания за наказания, страните от Европейски Съюз заплащат на Газпром по 200 милиона $ дневно. Приходите на Русия от доставките на газ за Европа през 2022 година ще бъдат два пъти по-високи от предходната година.

„ Заплашвайки с ембарго, само че не предприемайки никакви дейности, европейците попаднаха в капан и Владимир Путин има превъзходство в тази обстановка “, прави оценка обстановката Колин.

Енергийните наказания се провалиха. Дори в случай че Европа понижи потреблението на газ, възходящите цени на газа ще компенсират пропуснатите доходи.

Европейската комисия приготвя проект за това по какъв начин Европа последователно ще се отърве от зависимостта от съветския газ, оповестява Lidovky. LNG терминали, нови газопроводи, повече складови уреди и нови дълготрайни контракти с Катар, Съединени американски щати би трябвало да оказват помощ за това. Този развой обаче ще отнеме няколко години.

А в случай че Русия спре доставките на газ, да вземем за пример, на следващия ден?

Тогава няма да е допустимо да се запълнят хранилищата през лятото. Няма открита полемика за това нито в Европа, нито в Чехия.

Изискването на Европейския съюз за оптимално запълване на складовите пространства очевидно опонира на опцията за контролиране на цените. Това са взаимно изключващи се цели.

Връщайки се към изказването на Самуел Фурфари, заслужава да се означи, че Европа, трансформирала съветския газ в политически фактор, се е довела до положението, в което се намира в този момент. Търговията с запаси би трябвало да остане единствено търговия, т.е. чисто икономическа сфера. В противоположен случай това може да докара до най-неблагоприятните последствия. И тези последствия не закъсняха, заключава чешкото издание.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР