Русия се конкурира със западните страни, които доставят оръжие на

...
Русия се конкурира със западните страни, които доставят оръжие на
Коментари Харесай

Какви руски оръжия залавят украинците: най-ценните находки

" Русия се конкурира със западните страни, които доставят оръжие на Украйна ", майтапи се полковник Олександър Саруба от Центъра за проучване на хванатите оръжия към Генералния щаб на армията. Той има поради съветското въоръжение и съоръжение, което е било пленено от украинските военни. И което те употребяват сега. Киев разполага с над 800 сходни оръжейни единици.

Хиляди " дребни " оръжия

Сред тях има артилерийски системи, танкове, бронетранспортьори и  други транспортни средства. В " задържаната " съкровищница има даже и мобилна сауна. Както и софтуерно съоръжение, което Украйна употребява във военните интервенции, да вземем за пример при електронната война и противовъздушната защита. Най-многобройни са " дребните " оръжия като картечници и гранатомети. Те са безусловно хиляди.

Най-често оръжията се залавят по време на нахлуване. Колкото по-бързо украинската войска напредва, толкоз по-голяма е вероятността тя да откри изоставено съоръжение, което е напълно малко развалено. Това е по този начин, защото съветските бойци постоянно го изоставят - да вземем за пример поради незначителни недостатъци, разяснява Саруба. Всичко зависи от положението на съответното оръжие. Ако може да се употребява, то се записва и се пуска за приложимост на бойното поле. Или пък се ремонтира преди този момент. Ако военнослужещите нямат опит в потреблението на сходно оръжие, те първо минават през образование.

Гаубици, муниции и стотици танкове

При освобождението на Изюм в Харковска област украинската 95-а въздушно-десантна бригада е съумяла да плени съветска система за залпов огън " Град ". Войник от въпросната част споделя, че първо се е наложило тя да бъде ремонтирана. В момента тя към този момент се употребява на бойното поле. В Изюм бригадата се е сдобила и с осъвременена съветска гаубица от вида 2А65 " Мста-Б " от времето на Съветския съюз. Войниците са завладели и стотици муниции за нея, откакто са прекосили река Оскол.

Значителна част от хванатите оръжия са съветски танкове. В момента са разполагаем над 300 от тях - задоволително за снабдяването на 10 танкови батальона, показва Олександър Саруба. 92-ра механизирана бригада е съумяла да отнеме и няколко танка Т-72 при атака край Купянск, също Харковска област. Сред тях са били и най-новите модели от вида Т-72 В3М, които са били осъвременени през 2014 година и 2015 година, споделя танкист на бригадата с прякор " Чикаго ": " В съпоставяне с нашите Т-64, с които към момента водиме война, техните танкове са по-подвижни и по-бързи. Т-72 е доста по-добър във връзка с характерностите си, по-маневрен е и има по-силна ризница. "

Руска система за залпов огън " Град " Снимка: Russian Defense Ministry Press Service/AP/dpa/picture alliance

В борба украинските военни употребяват всички танкове, с които разполагат - и лични, и пленени, изяснява той. " Т-64 бучи толкоз мощно, че можеш да го чуеш на 3-4 км., а Т-72 е по-тих. Така можеш да се приближиш до врага, който няма да те забележи чак до първия изстрел ", споделя " Чикаго ".

В търсене на последните технологии

Но годните за приложимост пленени съветски оръжия не са единствените скъпи военни титли. Унищожената военна техника, остатъците от ракети и бойни дронове също са скъпи. Както и управленията за тяхната приложимост. Накратко - всичко, което дава опция оръжията на съперника да бъдат изследвани, след което познанието да се употребява за основаването на тактики, способи за нахлуване и ограничения за противопоставяне.

Руската разследваща система " Стрелец " е измежду забавните " задържани " находки. Това е компютърно система, обвързвана с далекомер, предавател и цифрова система за изпращане на информация. " Стрелец " може да бъде употребена непосредствено на бойното поле за разузнаване на задачата и предаване на данни в действително време към други оръжейни системи. Руски разработчици настояват, че благодарение на въпросния компютър могат да се локализират към 40% от задачите в съответното обграждане, изяснява Олександър Саруба.

Интересни неща могат да се намерят освен в електронните устройства, само че и вътре в самите бронирани машини. Тъй като преди 2014 година Москва си е сътрудничила с доста страни за модернизацията на своето оръжие, в този момент съветските танкове и бронетранспортьори разполагат с най-новата и съвременна електроника, създадена в други страни, показва Саруба.

В съветските ракети също постоянно се срещат задгранични съставни елементи и най-много микроелектроника, оптика и електрически мотори, продължава украинският боен. Той дава образец с ракетата KH-101, която най-често се употребява против Украйна. В нея " има към 53 съставния елемент като микрочипове и други елементи, създадени в чужбина. Това важи за цялата гама крилати и балистични ракети. Компоненти, създадени в чужбина, в действителност се съдържат във всички противников артилерийски системи, средства за електронна битка и за противовъздушна защита ", акцентира Саруба.

Документация за спомагателни наказания?

Украинският Център за проучване на хванатите оръжия е открил, че Москва приспособява ситуативно производството си по отношение на съставените елементи, които има или получава. Независимо дали става въпрос за пералня или за ракета. Така да вземем за пример в разследващите дронове " Орлан-10 " са вградени елементарни камери, които в действителност са били предопределени за домашно видеонаблюдение.

" Тъй като светът е глобализиран, детайлите са стандартизирани. Производителите на тези електронни съставни елементи са взаимозаменяеми ", изяснява Саруба. Центърът за проучване на хванатите оръжия, за който той работи, неведнъж е откривал съставни елементи с задграничен генезис в съветските оръжия. Всичко това се документира. Според Центъра това съставляват доказателства, на които могат да се основават идващите наказания.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Съединени американски щати: Оръжия за Украйна от американски фабрики

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР