Русия разглежда събитията в Казахстан като инспириран отвън опит за

...
Русия разглежда събитията в Казахстан като инспириран отвън опит за
Коментари Харесай

Русия: Събитията в Казахстан са инспириран отвън опит за подкопаване целостта на държавата

Русия преглежда събитията в Казахстан като инспириран извън опит за принудително подкопаване на сигурността и целостта на страната, съобщи съветското външно министерство, представено от “Российская газета “ и Агенция " Фокус ".

„ Руската федерация, откакто удостовери придържането си към съюзническите си отговорности в границите на Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКБ), поддържа приемането на незабавни ограничения по отношение на бързото утежняване на вътрешнополитическата обстановка и повишаването на насилието в Казахстан “, съобщи съветското външно министерство в преднамерено изказване.

„ Ние преглеждаме последните събития в другарската страна като опит за подкопаване на сигурността и целостта на страната със мощ, инспириран извън, посредством потреблението на подготвени и проведени въоръжени формирования, " акцентират от дипломатическото ведомство.
свързани новини5240преди 19 часа
„ Руската федерация ще продължи тесни съвещания с казахстанската страна и другите съдружници в ОДКБ за анализиране и създаване, в случай че е належащо, по-нататъшни ефикасни стъпки, най-вече за улеснение на провеждането на антитерористична интервенция от правоприлагащите органи на Казахстан, с цел да подсигуряват сигурността на всички цивилни жители на тази страна, без изключение, както и на жизненоважни сериозни инфраструктурни уреди, тяхното деблокиране и връщане под контрола на казахстанските управляващи “, подчертаха от Министерството на външните работи на РФ.

Полицията в най-големия казахстански град Алмати заяви, че е арестувала към 2000 души по отношение на продължаващите всеобщи безредици, съобщи " Франс прес "

" Полицията в Алмати продължи да разчиства улиците... Общо са арестувани към 2000 души ", се прецизира в изказване на вътрешното министерство, публикувано от съветските осведомителни организации.

Междувременно нови стрелби са били чути вечерта в Алмати, до момента в който силите за сигурност се опитваха да потушат размириците, съобщи сътрудник на Агенция Франс Прес.

Звуци от автоматизирана пукотевица са чули от посоката на кметството, щурмувана от протестиращи през вчерашния ден, към 17:30 ч. локално време (13:30 часа българско) и още веднъж към час по-късно.

В опит да успокои напрежението държавното управление на Казахстан наложи таван на цената на пропан-бутана (LPG) за идващите шест месеца, откакто новогодишното повишаване на пропан-бутана провокира митинги, които прераснаха в всеобщи безредици.

Правителството посочи в изказване, че е подхванало " незабавната " мярка за " стабилизиране на социално-икономическата обстановка " в централноазиатската страна, където пропан-бутанът се употребява всеобщо за гориво на коли. Размириците поради повишението на цените доведоха до конфликти с полицията, при които починаха десетки, в това число 13 служители на реда.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР