Русия раздава обезщетения за смъртта на загинали във войната в

...
Русия раздава обезщетения за смъртта на загинали във войната в
Коментари Харесай

„Довиждане, момчета“: Военният бюджет на Путин отписа средната класа

Русия раздава компенсации за гибелта на починали във войната в Украйна членове на фамилиите. Изплащането на компенсациите е единствено един от случаите на все по-размитите линии сред обществените стратегии и разноските на Кремъл за войната, които способстваха за рекорден бюджетен недостиг през декември, написа в собствен разбор Bloomberg.

Въпреки че не пести средства за армията, президентът Владимир Путин възнаграждава и най-нуждаещите се руснаци, като раздава дарения на фамилиите. Войниците, воюващи в Украйна, също получават еднократно заплащане на стойност над междинната годишна заплата в Русия.

Увеличаването на обществените помощи е повишило приходите на най-бедната част от популацията с повече от два пъти % на инфлацията, единствената група, която се оправя толкоз добре, съгласно Bloomberg Economics. Сега Русия заделя към две трети от бюджета си за защита, сигурност и обществени стратегии.

Държавата се насочва към съвсем най-бедните. За междинната класа посланието е: „ Довиждане, момчета, оправяйте се сами “, съобщи Наталия Зубаревич, експерт по стопанска система на съветските райони в Московския държавен университет.

Подходът оказа помощ да се понижи броят на хората, живеещи под формалния витален най-малко, избран като приход под към 186 $ на месец – със 700 хиляди за една година, съгласно последните статистически данни за третото тримесечие.

Подкрепата за фамилиите с деца се трансформира в подобен приоритет, че съветският финансов министър Антон Силуанов сподели, че избира да изтегли финансиране за пътища или инфраструктура, в сравнение с да направи компромис с помощта за тези, които съставляват по-голямата част от бедните.

Щедростта е част от по-голям от предстоящото фискален подтик, който беше от решаващо значение за поддържането на стопанска система, която в този момент е напът да се свие в поредни години за първи път от съвсем три десетилетия.

Скокът на обществените и военните разноски, комбиниран с дефицит на доходи от петрол и газ, ще направи бюджетния баланс на Русия извънредно нежен тази година. Изправено пред риска от дефицит на доходи, държавното управление може да избере фискална консолидация, като разреши на инфлацията да подкопае част от действителната стойност на обществените придобивки ", разяснява Александър Исаков, икономист за Русия в Bloomberg Economics.

През втората половина на предходната година Русия е похарчила малко над 1 трлн. рубли (15 милиарда долара) за подкрепяне на фамилии с деца и още към 400 милиарда рубли за пенсии - суми, които Силуанов сподели, че чака да удвои през 2023 година

Все отново фискалната позиция на Русия остава релативно мощна даже при възходящия недостиг, само че в случай че таванът на цените, натрапен от Съединени американски щати и техните съдружници на съветския недопечен нефт тази година, се окаже ефикасен, натискът върху бюджета евентуално ще нарасне.

Bloomberg Economics в допълнение пресмята, че разноските за хора в армията, в това число доброволци и тези, които са били мобилизирани, може да възлизат на към 1.1 трлн. рубли на година.

Облекчението надали компенсира цялостното обедняване, което Русия претърпя през съвсем годината след нашествието. Над една трета от популацията е почнало да пести повече от храна, съгласно държавно изследване на публичното мнение, като действителните разполагаеми приходи спадат за три следващи тримесечия.

Хората като цяло стават все по-бедни, само че бедните стават все по-малко “, сподели Евгени Гонтмахер, икономист и някогашен държавен чиновник.

Според него следствията от войната изпразниха междинната класа толкоз доста, че в този момент тя съставлява не повече от 10% от популацията. Стотици хиляди, които имаха средства да изоставен Русия, в последна сметка избягаха на две талази, постоянно оставяйки след себе си парцели и работни места.

Освен че подсигурява преданост от страна на руснаците в най-неравностойно състояние, от дълго време ядрото на електората на Путин, държавното управление основава тласъци за хората да се причислят към армията във време, когато тя би трябвало да притегля пандизчии и да употребява наемници, с цел да компенсира сериозния дефицит на бойци в Украйна.

В края на декември Путин подреди да бъдат изплатени 5 млн. рубли на фамилиите на бойци, убити в Украйна, задоволителни за закупуване на апартамент в доста елементи на Русия. Ветерани, претърпели пострадване или контузия, ще получат 3 млн. рубли.

Руската пропагандна машина също пуска реклами, които се популяризират в обществените мрежи и порталите за набиране на личен състав, рекламирайки договорите в армията като скица за замогване.

Според Зубаревич най-бедните се хващат за войната като за бързо бягство от компликациите и заемите, които не могат да върнат.

„ Хората постоянно отиват на война заради беднотия. Това е метод да се освободиш “, сподели тя.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинРусия бюджет война в Украйна Владимир Путин Антон Силуанов междинна класа небогати хора ПоследниНай-четениБюджет и финанси 20 „ Довиждане, момчета “: Военният бюджет на Путин отписа междинната класа Компании 36 Талантите от „ Бон-Бон “ стават посланици на младежката стратегия на Пощенска банка Компании 180 Работещата в България Crypto.com редуцира 20% от чиновниците си Политика 308 Държавата към този момент може да поеме контрола над „ Лукойл “ Енергетика 21316 „ Елхим-Искра “ създаде индустриална батерия, подобаваща за ВЕИ Любопитно 9888 Шведска компания откри най-голямото находище на редкоземни метали в Европа Компании 8312 Прокуратурата разказа Nexo като пирамида от кухи компании с незаконни клиенти Компании 7038 Български и непознати служби претърсват офисите на Nexo в София Всички новини13:02 Здравеопазване 20 Строителството на Националната детска болница може да стартира през 2024 г.Още от Бюджет и финансиВиж всички„ Нож с две остриета “: Чертае ли инфлацията в Съединени американски щати пътя на света?България усилва капитала си в Черноморската банка
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР