Русия приветства неочаквания „крайъгълен камък“ на Г-20, тъй като Украйна избухва

...
Руският външен министър Сергей Лавров похвали съвместната декларация на лидерите
Коментари Харесай

Руският външен министър Сергей Лавров похвали съвместната декларация на лидерите на Г-20 в Делхи, която избягва осъждането на Москва за войната й срещу Украйна .

Русия не очакваше консенсус и съгласието по формулировката беше „стъпка в правилната посока“, каза г-н Лавров.

Заключителното изявление на Г-20 осъди използването на сила за териториална печалба, но не спомена руската агресия, което предизвика критики от Украйна.

Двудневната среща на върха представи и нов постоянен член, Африканския съюз.

55-членният блок се присъединява по покана на домакините Индия, една от чиито ключови цели, докато беше президент, беше да направи Г-20 по-приобщаваща с по-голямо участие на така наречените държави от Глобалния юг.

Най-големите икономики в света постигнаха други ключови споразумения в Делхи, включително тази за климата и биогоривата - въпреки че имаше критики за неуспеха на срещата да се ангажира с постепенно премахване на изкопаемите горива.

За втора поредна година нямаше официална „семейна снимка“ на Г-20. Не беше посочена причина, но докладите казват, че много лидери са отказали да бъдат снимани, сочейки присъствието на Русия на срещата на върха.

Много малко са очаквали съвместна декларация на тазгодишната Г-20 - не на последно място в първия ден от срещата на върха. Групата е дълбоко разделена относно миналогодишното нахлуване в Украйна от Русия. Нито руският Владимир Путин, нито китайският Си Дзинпин се появиха в Делхи, а вместо това изпратиха делегации на по-ниско ниво.

Така че имаше изненада, когато само часове след началото на срещата на върха индийският министър-председател Нарендра Моди обяви, че е постигнат консенсус относно това как да се формулира разделът за Украйна в изявлението , което доведе до разводняване на миналогодишната директна критика към Русия.

Г-н Лавров каза на пресконференция в неделя, че е постигнат „крайъгълен камък“.

"Честно казано, не очаквахме това. Бяхме готови да защитим нашата формулировка на текста. Глобалният Юг вече не желае да бъде поучаван," каза той в отговор на въпрос на Йогита Лимайе от BBC.

Обединеното кралство и САЩ също обсъдиха съвместното изявление, но Украйна - която участва в миналогодишната среща на върха в Бали, но не беше поканена тази година - каза, че е " няма с какво да се гордеем".

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР