Русия прекрати износа на електроенергия за Финландия, съобщи Би Би

...
Русия прекрати износа на електроенергия за Финландия, съобщи Би Би
Коментари Харесай

Русия спря износа на ток за Финландия

Русия приключи износа на електрическа енергия за Финландия, заяви Би Би ИС.

Информацията за преустановяването на доставките от Русия бе обявена от енергийната компания RAO Nordic в петък. Като причина за решението от компанията показват неизплатени отговорности.

Финландският оператор на електропреносната мрежа Fingrid заяви, че доставките от Русия съставляват дребна част от потреблението в страната и че те могат да бъдат сменени от различни източници.

Новината идва, откакто по-рано тази седмица Русия заплаши да предприеме „ ответни стъпки “, откакто Финландия разгласи проект да се причисли към военния алианс НАТО.

Финландия, която има граница от 1300 километра с Русия, от десетилетия поддържа боен неутралитет, като финландската социална поддръжка за присъединение към НАТО от години е на равнище към 20-25%. След нахлуването на Русия в Украйна обаче поддръжката за влизане в алианса се увеличи до рекордните 76%.

От RAO Nordic споделят, че решението не е обвързвано с желанието на Финландия да се причисли в НАТО.

„ Тази обстановка е изключителна и се случва за първи път от началото на нашето над 20-годишно комерсиално съдействие “, показват от компанията.

Нито RAO Nordic, нито Fingrid обясниха каква е повода за проблемите с заплащанията.

Миналия месец Русия прекъсна доставките на газ за България и Полша, откакто те отхвърлиха да изпълнят настояването да заплащат за синьото гориво в рубли.

Тази седмица „ Газпром “ разгласи, че ще спре доставките на газ през Полша по газопровода „ Ямал-Европа “.

От Fingrid обявиха, че не чакат енергийна рецесия, защото единствено към 10% от електрическата енергия във Финландия се доставя от Русия.

„ Липсата на импорт на електрическа енергия от Русия ще бъде обезщетена посредством импорт на повече електрическа енергия от Швеция и посредством генериране на повече електрическа енергия във Финландия “, сподели Рейма Пяйвинен, старши вицепрезидент по интервенциите на енергийната система във Fingrid.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР