Русия повече не може да се възприема като стратегически партньор

...
Русия повече не може да се възприема като стратегически партньор
Коментари Харесай

ЕП: Русия вече не е стратегически партньор на ЕС

Русия повече не може да се възприема като " стратегически сътрудник " на Европейски Съюз. Това се споделя в резолюция на Европейския парламент.

Резолюцията, призната от 402-ма депутати против 163, въздържали са се 89 законодатели, прави оценка настоящето положение на политическите връзки сред Европейски Съюз и Русия.

Евродепутатите приканват за удължение на глобите против Москва. Те означават нови сфери на напрежение сред Европейски Съюз и Русия от 2015 година, в това число намесата на Русия в Сирия, намесата в страни като Либия, Централноафриканската република и продължаващите нападателни дейности в Украйна. Депутатите също акцентират съветската поддръжка за анти-ЕС партии и крайнодесни придвижвания, намесата на избори и нарушаването на правата на индивида в Русия.

Като се имат поради тези нарушавания на интернационалното право, евродепутатите акцентират, че Европейски Съюз би трябвало да бъде квалифициран да одобри спомагателни наказания против Русия. Допълва се, че глобите би трябвало да бъдат пропорционални на заканите, които Москва съставлява. През декември 2018 година Съветът удължи икономическите наказания до 31 юли 2019 година

Резолюцията също акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да преразгледа Споразумението за партньорство и съдействие с Русия и да ограничи съдействието си до сфери от съвместен интерес. Депутатите показват за селективен ангажимент световни провокации като климатичните промени, енергийната сигурност, дигитализацията, изкуствения разсъдък и битката против тероризма.

По-тесни връзки ще бъдат вероятни единствено в случай че Русия изцяло извърши Минските съглашения за преустановяване на войната в Източна Украйна и стартира да съблюдава интернационалното право, написа в резолюцията.

Евродепутатите осъждат дезинформационната акция на Русия и хакерските атаки, с които се цели увеличение на напрежението в Европейски Съюз и страните членки. Те са надълбоко обезпокоени от това, че отговорът на Европейски Съюз против пропагандата и дезинформацията не е съответен. Необходими са спомагателни дейности от Брюксел изключително преди изборите за Европейски парламент през май 2019 година

Парламентът изрично осъжда осъществяваните от Русия нарушавания на въздушното пространство на страните членки, изключително в Прибалтика, където неведнъж териториалните води и въздушното пространство са нарушавани. Това нарушение на интернационалните правила съставлява опасност за съседите на Русия в Черно море, Балтийско море и Средиземно море.

Депутатите още веднъж повтарят безпокойството си, че планът " Северен поток -2 " може да усили зависимостта на Европейски Съюз от доставки на съветски газ и заплашва вътрешния пазар на Общността.

Законодателите също по този начин са разтревожени от оказваната от Русия поддръжка за властнически режими и страни като Северна Корея, Иран, Венецуела и Сирия. Те също съжаляват, че с цел да дестабилизират страни, които желаят да се причислят към Европейски Съюз, Москва поддържа организации и политически сили като тези против Преспанското съглашение за разрешаване на разногласието за името сред Гърция и Македония.

Накрая евродепутатите осъждат противозаконните финансови дейности и прането на пари от страна на Русия, което евентуално е в размер на стотици милиарди евро, изпирани в Европейски Съюз всяка година, представляващо опасност за европейската сигурност и непоклатимост.

Докладчикът Сандра Калниете (ЕНП, Латвия) разгласи, че завърши приятният и изкусен език, има доста малко място за съдействие, до момента в който Русия продължава да окупира елементи от Украйна и нападна други европейски страни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР