Русия постави нов исторически рекорд по реколта от зърно и

...
Русия постави нов исторически рекорд по реколта от зърно и
Коментари Харесай

На Русия ѝ е изгодно да храни цял свят

Русия сложи нов исторически връх по годишна продукция от зърно и пшеница. Такъв резултат не е постиган даже в руските години с огромните хектари култури. Русия от година на година единствено укрепва международното си водачество в износа на пшеница, до момента в който Съединените щати - в миналото водач в производството на зърно - губят позицията си. Толкова малко пшеница, колкото през 2022 година, не са продавали на света най-малко от 40 години.

Зърнената годишна продукция в Русия счупи всички върхове както за всички постсъветски години, по този начин и за руската ера. Реколтата се усилва с 26,7% до 153,83 милиона тона тегло след привършване. Това е новата оценка на “Росстат ”. Реколтата от пшеница е 104,44 млн. тона чисто тегло (при 75,94 млн. тона през 2021 г.). Това също е нов връх.

През 70-те и 80-те години на предишния век общата годишна продукция в страната доближава към 110 милиона тона годишно, рекордно равнище е достигнато през 1978 година - 127,4 милиона тона.

„ Не за първа поредна година в Русия се следи нарастване на зърнената годишна продукция - предходният връх беше подложен през 2017 година - 135,5 милиона тона. Следователно можем да кажем, че модерна Русия създава повече зърно от Съюз на съветските социалистически републики и страната ни се трансформира в най-големия експортьор на зърно през последните години “, споделя Артьом Деев, началник на аналитичния отдел в “Амаркетс ”.

През януари 2023 година износът на съветска пшеница за четвърти следващ месец може да стане рекорден и да доближи 3,6 милиона тона. Тази прогноза дадоха специалистите на аналитичния център " Русагротранс ".

Има всички учредения да се счита, че Русия ще затвърди международното си водачество в износа на пшеница през новата селскостопанска година (от юли 2022 година до юни 2023 г.). В същото време Съединени американски щати нямат ни минимален късмет даже да се състезават за първото място. Някога Съединени американски щати бяха житницата на света, само че приключиха 2022 година с най-ниското равнище на експорт на пшеница от 40 години насам.

Докато Русия дава обещание висока продуктивност. Международният съвет по зърното в януарски отчет увеличи прогнозата за износа на пшеница от Русия през тази селскостопанска година (от юли 2022 година до юни 2023 г.) с 1 милион тона, до 42,1 милиона, с предстояща годишна продукция от 95,4 милиона тона, което е под оценката на “Росстат ”. Най-близкият съперник на родното зърно на международния пазар - Европейски Съюз - изнася 34,4 млн. тона, при планирана годишна продукция от 133,7 млн. тона.

Министерството на земеделието на Съединени американски щати чака Русия да изнесе 43 милиона тона пшеница (без Крим), а Европейски Съюз - 36,5 милиона тона.

Съединени американски щати в този лист даже не са на трето място (тук е Австралия), а едвам на четвърто място. През селскостопанската 2022-2023 година, както предвижда тяхното министерство на земеделието. Износът на пшеница от Съединени американски щати доближи 51-годишно дъно от 21,1 милиона тона. Това е с съвсем една трета по-малко, в сравнение с през реколтата 2016-2017, когато Съединените щати за последно бяха най-големият експортьор на пшеница в света. През селскостопанската 2022-2023 година се планува страната да заеме четвърто място с рекордно невисок дял от 10% от международните доставки.

Американската пшеница губи международния пазар заради слабите реколти през последните години на фона на суша, която унищожава живота на фермерите за втора поредна година. На второ място, американската пшеница губи конкуренцията с по-евтината непозната пшеница - от Русия, Канада и Австралия.

Русия като цяло играе все по-важна роля в изхранването на останалия свят и прави положителни пари от това. През последните 10 години целият експорт на селскостопански артикули е надхвърлил 37 милиарда $, споделя Дмитрий Краснов, началник на федералния център “Агроекспорт ”. Делът на Русия в международния експорт на пшеница е 16%.

Новият връх за реколтата от пшеница не се дължи единствено на положителното време в Русия. Само това не е задоволително за подобен триумф.

“Времето, технологиите, оборудването и актуалните запаси направиха допустимо приемането на такава реколт ”а, споделя Наталия Шагайда, шеф на Центъра за селскостопанска политика към Института за приложни стопански проучвания.

Обработваемата земя се е свила след руската ера, както и площта на страната, само че продуктивността е повишена доста: в случай че в Съюз на съветските социалистически републики междинният рандеман на зърно е бил 16-18 центнера от хектар, в Русия добивът се е удвоил и възлиза на 25–35 центнера на хектар, отбелязва Деев. „ Това е резултат от потреблението на модерна технология, която понижава загубите на зърно по време на прибиране на реколтата, както и разследване от потреблението на нови продуктивни сортове, само че най-вече вносни - зависимостта от първичното семе в Руската федерация е 60 -80% според от типа на културата “, отбелязва събеседникът.

Ръстът на износа се дължи и на намаляването на вътрешното ползване. „ В Съюз на съветските социалистически републики до 70% от създаденото зърно се употребява като храна за селскостопански животни за произвеждане на месо и мляко, а в Русия броят на добитъка е намалял шест пъти в съпоставяне със руския интервал (от 41,5 милиона глави през 1991 година до 7,2 милиона глави през 2020 г.). Съответно в модерна Русия доста повече зърно се продава в чужбина, в сравнение с се употребява в страната “, споделя Деев.

Важен фактор за растежа на реколтата е ползата на самите аграрни производители. „ Дълго време износът е мотор на растежа на зърнопроизводството – вътрешните потребности са задоволени, затова износът е нужен за генериране на доходи. В противоположен случай в дълготраен проект високите добиви за вътрешния пазар ще се трансфорат в свръхпроизводство, рухване на цените и опустошаване на някои производители “, споделя Шагайда.

Световните цени на зърното са непрекъснато високи, тъй че съветските фермери се надяват да създадат положителни пари от тази висока годишна продукция. „ Зърното от Русия се купува устойчиво от страните от Близкия изток, Африка и Азия – има задоволително купувачи и новите високи добиви сигурно ще намерят търсене в чужбина “, счита Деев.

По данни на “Росселхознадзор ” през 2022 година 126 страни са закупили съветско зърно и артикули от неговата преправка. Най-големият покупател с дял от 39% са страните от Близкия изток, на второ място с дял от 31% - страните от Азия, на трето място с дял от 20% - страните от Африка и още 7% остана в Европейски Съюз. Сериозно - 1,6 пъти - се усили доставката на съветско зърно за страните от ЕАИС (Беларус, Казахстан, Киргизстан, Армения). Увеличава се и износът на пшенично брашно и зърнени култури.

Съществуват опасности такава висока годишна продукция от зърно в Русия, както и в нейните съседи (по-специално в Казахстан) да понижи международните цени на зърното и приходите на съветските експортьори. Шагайда обаче счита, че растежът на производството у нас няма да докара до спад на цените. „ Зърното ще поевтинее, когато цялата система влезе в ново равновесие. Докато цената на зърното на международния пазар е висока, въпреки и да понижава, съветската пшеница е най-атрактивна като цена, само че съществува в сегашните условия на експортни ограничавания. Нивото на приходите на зърнопроизводителите зависи от премахването на тези недекларирани ограничавания “, споделя специалистът.

Формално не са наложени наказания на съветското зърно, само че пречат общите ограничавания, свързани с заплащането на артикули в западна валута, застраховките и логистичните усложнения. Но макар тези бариери износът на зърно от Русия освен се приближава до миналогодишните числа, само че и демонстрира върхове.

Превод: В. Сергеев

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР