Русия отрича твърденията, че Украйна си е върнала село Андриевка близо до Бахмут

...
Русия заяви, че нейните сили са останали под контрола на
Коментари Харесай

Русия заяви, че нейните сили са останали под контрола на селата близо до разрушения град Бахмут в Източна Украйна, отричайки твърдението на Украйна, че техните собствени войски са освободили фронтовата линия село Андриевка.

В събота Русия отхвърли украинските твърдения, че нейните сили са били изтласкани от Андриевка. Това стана, след като командирът на сухопътните сили на Украйна публикува видео, което уж показва превземането на Андриевка на фона на пейзаж от изгорена територия и опустошение.

Видеото показва украински войници, които напредват по празна опустошена земя, белязана от изгорели останки от дървета, и се крият в разбитите трупове на сгради, превърнати в развалини. Друго видео показва камиони, които се движат с висока скорост по безлюден път.

Андриевка е на около 14 км (9 мили) южно от Бахмут в района на Донецк, където Киев отблъсква силите на Москва от юни.

Но в ежедневния си бюлетин руското министерство на отбраната заяви, че „врагът... продължава да извършва атаки... опитвайки се напразно да изтласка руските войски в местностите Андриевка и Клишчиевка“.

Изявлението добавя към объркването около ситуацията на място в селото, което имаше само няколко десетки жители преди офанзивата на Русия.

Отчетът за боевете от руското министерство на отбраната гласи, че неговите войски все още държат поне две ключови села на юг от Бахмут, известни в Русия с името си от съветската епоха Артьомовск.

„Врагът не се отказа от плановете си да превземе град Артьомовск на Донецката народна република и продължи да провежда щурмови операции... неуспешно се опитва да изтласка руските войски от населените центрове Клишчиевка и Андриевка“, каза министерството в своя ежедневник брифинг.

В доклада се казва, че през изминалата седмица руските сили са отблъснали 16 украински атаки, като вражеските загуби са над 1700 убити и ранени, заедно с 16 танка.


В четвъртък заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Майлар трябваше да се откаже от съобщението по-рано същия ден, че Киев си е върнал Андриевка, след като войските там казаха, че боевете продължават.

След това по украинската телевизия в петък, говорител на бригада, която се бие в района, каза, че селото е „напълно унищожено“, добавяйки, че „Андриевка вече не съществува“.

На изток и юг Украйна отчита минимални териториални придобивки след месеци на интензивни битки и тежки загуби.

Въпреки че са подкрепени със стандартни за НАТО оръжия на стойност милиарди долари, украинските военни заявиха, че няма бързи решения за пробиване на руските отбранителни линии — само бавни, изтощителни битки.

Стратегията на Украйна изглежда е да разпръсне руските сили в множество посоки по фронтовата линия, от огромни селскостопански масиви на изток до река Днепър, която маркира линията на контакт на юг, с надеждата, че украинските войски могат да се възползват уязвимостите на своите опоненти.

Влажното време през есента и зимата вероятно ще забави украинския напредък. Президентът Володимир Зеленски се очаква да посети Вашингтон следващата седмица, докато Конгресът обсъжда одобряването на повече помощ.


Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР