Русия отново е подала кандидатурата си за членство в Съвета

...
Русия отново е подала кандидатурата си за членство в Съвета
Коментари Харесай

Русия иска да се върне в Съвета по правата на човека в ООН, бори се с България за място

Русия още веднъж е подала кандидатурата си за участие в Съвета по правата на индивида на Организация на обединените нации, заяви CNN. През месец май участието на Москва беше прекъснато – на нейно място беше определена Чехия.

На 10 октомври ще бъдат излъчени две нови страни, които ще попълнят състава на Съвета по правата на индивида от квотата на Източна Европа, с мандат за интервала 2024–2026 година Освен Русия своите кандидатури са подали Албания и България.

Журналисти от CNN разполагат с писмо, което Русия разпраща до членове на Организация на обединените нации за да получи поддръжка. В него Москва декларира, че желае да предотврати „ засилващата се наклонност за преобразяване на Съвета в инструмент, обслужващ политическата воля на една група страни, наказващ нелоялните държавни управления за самостоятелната им вътрешна и външна политика ".

Съединени американски щати се оповестиха срещу връщането на Русия в съвета поради осъществяваните от нея военни закононарушения в Украйна.

" Ние задоволително ясно изразихме своята позиция във връзка с метода на Русия към правата на индивида. Държавният секретар ясно сподели, че ние сме очевидци на това, че Русия прави военни закононарушения и закононарушения против човечеството в Украйна. Ясно показахме, че за закононарушенията, които те са направили, би трябвало да понесат отговорност и заради това, несъмнено, считам, че представителството в орган, занимаващ се с правата на индивида, не подхожда на техните дейности в Украйна. " – разяснява представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР