Русия осъжда всякакви опити за въоръжаване на незаконни паравоенни структури

...
Русия осъжда всякакви опити за въоръжаване на незаконни паравоенни структури
Коментари Харесай

Захарова: Русия осъжда опитите за въоръжаване на незаконни структури в Прищина

Русия осъжда всевъзможни опити за въоръжаване на противозаконни паравоенни структури в Косово. Това съобщи на брифинг представителят на съветското външно министерство Мария Захарова.

Остро осъждаме всевъзможни опити за въоръжаване на противозаконни паравоенни структури

на Прищина “, сподели тя, разяснявайки желанието на Съединени американски щати да одобрят доставката на противотанкови ракетни системи Javelin за Косово.

Според Захарова „ безотговорността, демонстрирана от Вашингтон и неговите съдружници, незачитането на нормите на интернационалното право и наредбите на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации подкопава преговорния развой по косовския въпрос. И усилва рисковете от дестабилизация както в самата провинция, по този начин и в целия балкански район “.

По-рано пресслужбата на сръбския президент Александър Вучич заяви, че посланикът на Съединени американски щати Кристофър Хил по време на среща със сръбския водач го е уведомил за желанието на Вашингтон скоро да стартира публична процедура в Конгреса за одобрение на доставката на системи Javelin за Прищина.

 припомня, че става въпрос за 246 ракети Javelin FGM-148F, както и за 24 пускови установки, които Прищина е поискала, заяви Агенцията на Съединени американски щати за съдействие в региона на защитата и сигурността. Администрацията на президента Джо Байдън уведоми Конгреса за препоръчаната продажба на ракетите като задгранична военна продажба.

Държавният департамент съобщи, че Съединени американски щати не престават да поддържат напълно транспарантния преход на Силите за сигурност на Косово в мултиетнически, оперативно съвместими с НАТО и следени от цивилни жители сили за териториална защита. „ За тази цел Държавният департамент постоянно взема решения за одобрение на задгранични военни продажби на Министерството на защитата на Косово за потребление в Силите за сигурност. Продажбата на ракетите на Косово поддържа задачите на външната политика и националната сигурност на Съединени американски щати, като усъвършенства сигурността на Косово и развива неговите отбранителни качества, съвместими с НАТО, без да трансформира главния боен баланс в района или да визира готовността за защита на Съединени американски щати “, се споделя в изказване на Държавния департамент.

 

Източник: ТАСС / Превод:

Още вести четете в категория Свят.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР