Русия изнася от Украйна разграбена стомана на стойност 600 млн.

...
Русия изнася от Украйна разграбена стомана на стойност 600 млн.
Коментари Харесай

Краде ли Русия украинска стомана, за която плащат европейски клиенти? -

Русия изнася от Украйна разграбена стомана на стойност 600 млн. $, заяви пред Би Би Си генералният шеф на украинската компания " Метинвест " Юрий Риженков.

Компанията е притежател " Азовстал ", заводът, който беше последният бастион на защитата в разрушения Мариупол. Стотици украински бойци и цивилни са били приютени там до завладяването на града от съветските войски през май.

Според Риженков след окупацията на Мариупол Русия е почнала да изпраща стомана от заводите си на нейна територия, по-специално артикули, които към този момент са били продадени на клиенти в Европа и Обединеното кралство и са били предопределени за изпращане в тези страни.

Кремъл не е коментирал по никакъв метод тези изказвания.

" Кражба от европейците "

Седалището на Метинвест е в Мариупол. За Украйна този град е бил значим център на металургията и огромно комерсиално пристанище. След тримесечна блокада и безкрайни обстрели Мариупол пада в ръцете на съветските военни през май.

Юрий Риженков декларира, че 300 чиновници на " Азовстал " и 200 членове на техните фамилии са били убити по време на щурма на завода за желязо и стомана.

" Азовстал " и прилежащият му цех за желязо и стомана " Илич ", също благосъстоятелност на Метинвест, създават 40% от общото произвеждане на стомана в Украйна.

Според Риженков клиенти от европейски страни към този момент са платили за хиляди тонове стомана, създадени в тези фабрики преди съветската офанзива против Мариупол.

И в този момент, както стана известно от открити източници и от източници на компанията, окупационните управляващи изпращат тези артикули в Русия и ги продават на вътрешния пазар, както и в африкански и азиатски страни.

" Това, което те вършат, всъщност се назовава обир. Те освен крадат наши артикули, само че и артикули, които към този момент принадлежат на европейски купувачи. Така че те крадат освен от нас, само че и от европейците ", споделя Риженков.

Той изяснява, че компанията му се пробва да документира колкото се може повече случаите на обир, за които научи, и възнамерява в бъдеще да заведе дело въз основа на тези документи.

" В някакъв миг в бъдещето руснаците ще би трябвало да се изправят освен пред интернационалните, само че и пред наказателни съдилища. И ние ще ги преследваме с всички сили ", акцентира Риженков.

Би Би Си е потърсило съветското министерство на защитата за коментар, само че то не е дало отговор на обвиняванията на Риженков.

Съществуват способи за наказателно гонене на сходни случаи на кражба, споделя Марко Миланович, специалист по интернационално право в университета в Рединг, Англия. Успехът обаче може да е доста сложен, споделя той.

" Какъвто и юридически път да избере Метинвест, това е доста комплициран развой. И въпреки че грабежите по време на военни спорове за жалост са постоянно срещано събитие, завеждането на дело против държавата-грабител и приемането на обезщетение от нея е доста рядко събитие ", добавя ексептът.

" Но в случай че за една компания символичното задоволство е по-важно от парите, тогава формалното признание на Русия за незаконна страна към този момент би означавало доста ", акцентира Миланович.

Принос към защитата на страната

Подобно на доста други украински компании след съветската инвазия, Метинвест се трансформира частично във военна и частично в филантропична компания. Риженков има вяра, че чиновниците на неговите стоманодобивни фабрики са станали толкоз значими за защитата, колкото и бойците, защитаващи страната на фронтовата линия.

" Нашата компания създава бронежилетки, доставяме стомана за подземни бункери и за бронирани транспортни средства. Ето за какво хората, работещи в стоманодобивния цех, са също толкоз значими за успеха на Украйна, колкото и бойците на фронтовата линия. "

Въпреки че " Азовстал " е съвсем изцяло опустошен по време на нахлуване на съветските военни, Риженков се надява, че един ден той още веднъж ще стане част от украинската индустрия.

" Настроението ми е позитивно. Според мен Русия към този момент е изгубила тази война и остава единствено да чакаме тя да го осъзнае. Руснаците не се нуждаят от Мариупол, не се нуждаят и от Донбас. Или се нуждаят от цяла Украйна, или от нищо. Ето за какво, даже да спрат в този момент, Украйна ще си върне всичко, това е въпрос на време ", споделя той.

Но дали това няма да изисква огромна настъпателна интервенция от страна на украинската войска, която към този момент е натоварена?

" Голяма атака ли се наложи, когато Западна Германия се сплоти с Източна? Украйна има няколко метода да си върне (окупираните територии). Едната е огромна офанзивна интервенция. Друг вид е Русия просто да се откаже от всичко поради вътрешната обстановка в самата нея. Или, най-после, трети метод - обединяването просто ще се случи в избран миг от историята ", разяснява Риженков.

Той е убеден, че щурмът на " Азовстал " ще остане в историята като един от определящите моменти в тази война.

" Това е покруса за стоманодобивната индустрия в Украйна. Това е покруса за жителите на Мариупол. Но в това време тя ще бъде запомнена и като акт на подвиг от страна на военните, които защитаваха завода седмица след седмица. Тя ще бъде запомнена като знак на силата на изключителните хора. Предполагам, че по този начин ще бъде запомнен ", показва още Риженков.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР