Русия информира блока за важността на обвързването на бъдещата валута

...
Русия информира блока за важността на обвързването на бъдещата валута
Коментари Харесай

БРИКС: Русия иска да подкрепи новата валута със злато – членките на съюза трупат резерви

Русия осведоми блока за значимостта на обвързването на бъдещата валута със златото с желанието да се оспори международният авариен статут на щатския $.

Следващата среща на върха на БРИКС е планувана да се организира в Южна Африка през август, където ще бъдат разисквани детайлностите за новата валута.

Страните от БРИКС натрупат злато като част от напъните си да понижат зависимостта си от щатския $. През последните 18 месеца тези страни доста усилиха покупките си на злато.

Световният съвет по златото неотдавна разгласява отчет, в който се показва, че през последните шест месеца Китай е придобил 102 тона злато, а Русия – 31.1 тона. Освен това Индия добави 2.8 тона към златните си запаси през 2023 година, отбелязвайки първото нарастване от повече от година. Според информацията Индия непрекъснато натрупва злато и може да придобие още до края на годината.

Като разчита повече на златото и понижава зависимостта си от щатския $, алиансът БРИКС може евентуално да заплаши световния статут на зелените пари. Ако към алианса се причислят още страни, новата валута на БРИКС може да се трансформира в желан избор за интернационалните транзакции.

Златото нормално се счита за сигурна инвестиция спрямо щатския $, който носи риска от дълг. Нестабилността на щатския $, изключително в светлината на задълбочаващата се рецесия с тавана на дълга, може да докара до финансови проблеми в разрастващите се страни.

Вследствие на това няколко страни в Азия, Африка, Латинска Америка и Европа изследват други възможности на щатския $ за световни разплащания, с цел да понижат евентуалните опасности.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР